Venezuela muhalefeti: "2014'ten bu yana 300 ton altınımız Rusya, Mali ve BAE'nin dahil olduğu girişimle satıldı"

Muhalif lider Juan Guaido'nun temsilcisi Borges, 2020'de 1,2 milyar dolarlık gelir elde edildiğini savundu

ABD eski Başkanı Donald Trump, Maduro'ya karşı aldığı kararla Venezuela altın sektörüne yönelik yaptırımları devreye sokmuştu (Reuters)

Venezuela muhalefeti, Nicolas Maduro yönetiminin, ülkeyi sert şekilde etkileyen ABD yaptırımlarını aşmak için tonlarca altını Rusya, Mali ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) dahil olduğu bir sistemle sattığını iddia etti.

AFP'nin haberine göre muhalif lider Juan Guaido'nun temsilcisi Julio Borges, 2014'den bu yana Rusya, Mali ve BAE'nin karıştığını iddia ettiği 300 ton altın satışıyla ilgili soruşturmanın sonuçlarını paylaşmak için Washington'a gitti.

Elindeki bulguları ABD Hazine Bakanlığı ve Senato Dış İlişkiler Komitesi'ne sunan Borges, satışlardan 2020'de yaklaşık 1,2 milyar dolar (yaklaşık 9 milyar TL) gelir elde edildiğini ileri sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Altın karşılığında alınan yüklü miktarda nakit paranın BAE'den Venezuela'ya gönderildiğini söyleyen Borges, "Bu para Venezuela'ya hiçbir kontrol olmadan ulaşıyor" dedi ve elinde bu iddialarını destekleyecek "belgeler, fotoğraflar ve videolar" olduğunu belirtti.

Borges, Rusya'ya ait uçaklarla gönderilen altının Mali'de rafine edildiğini ve daha sonra öncelikle BAE'de yeniden satıldığını söyledi.

Altının çoğunun BAE'ye gittiğini, bazılarının rotasının da Libya ve İsviçre olduğunu kaydeden Borges, bu bilginin ordu yetkilileri tarafından doğrulandığını savundu.

Maduro'yu 2018 seçimlerine hile karıştırmakla suçlayan ABD, Maduro'ya istifa etmesi için baskı yapmak amacıyla 2019'un başlarında Venezuela'nın devlet petrol şirketine yaptırım uygulama kararı almıştı.

Latin Amerika ülkesinde merkez bankası rezervleri 50 yılın en düşük seviyesine inerken, önemli bir gelir kaynağı olarak parasal altın satışına gitgide daha fazla yönelme görülmüştü.

Gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD ve Avrupalı ​​yetkililerden bu tür organize suç gruplarını ortadan kaldırmak için sistemlerini daha gelişmiş hale getirmelerini talep ediyoruz" diyen Borges, muhalefetin geçen yıl Venezuela altın ticaretini izlediğini ve çarşamba günü sunulan raporun bu hareketliliğin doruk noktasına ulaştığını gösterdiğini belirtti.

Borges ayrıca, BAE şirketi Noor Capital'in yaptığı bir açıklamada, 2019'un başlarında Venezuela merkez bankasından 3 ton altın satın aldıklarını ancak Venezuela'nın durumu istikrara kavuşana kadar daha fazla işlem yapmaktan kaçınacaklarını bildirdiğini fakat bu firmanın 2020 işlemlerinde yer aldığını kaydetti.

Ocak 2019'da Noor Capital, Venezuela altını alımlarının o yıl 21 Ocak itibarıyla "uluslararası standartlara ve yürürlükteki yasalara" uygun olduğunu duyurmuştu.

Borges'in iddialarını bağımsız olarak doğrulayamadıklarını ifade eden Reuters, Venezuela hükümetine yakın bir kişinin ülkeyi terk eden altının çoğunun iki duraktan sonra BAE'ye gittiğini söylediğini ancak daha fazla ayrıntı vermediğini aktardı.
 


Venezuela'da Ocak 2019'da kendini ülkenin geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido, ABD yönetimi tarafından açıkça desteklenmişti.

Diğer yandan Latin Amerika ülkesinde 6 Aralık 2020'de muhaliflerin çoğunluğunun boykot ettiği seçimlerde iktidar partisi liderliğindeki Büyük Vatansever Kutup (Gran Polo Patriotico) oyların yüzde 68,43'ünü alarak Ulusal Meclis'teki 277 sandalyeden 177'sini kazanmıştı.

Eski Başkan Donald Trump'ın Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise yönetimin son günleri olan ocak ayı başlarında yaptığı açıklamada Guaido'ya desteğini yinelemiş ve bu ismi Venezuela'nın "meşru devlet başkanı" olarak tanımaya devam ettiklerini bildirmişti.


Independent Türkçe, Reuters, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU