Kanada Ulusal Aşı Danışma Komitesi, iki doz arasındaki sürenin 4 aya çıkarılmasını önerdi

Kanada'da aşı uzmanlarından oluşan ulusal kurul, Kovid-19 aşılarının iki dozu arasındaki süreyi 4 aya çıkarmaları tavsiyesinde bulundu

Kanada'da mevcut protokole göre, Pfizer, Moderna ve AstraZeneca aşılarının iki dozu arasındaki sürenin 3 ila 4 hafta olması gerekiyor / Fotoğraf: AA

Ulusal Aşı Danışma Komitesi, iki doz arasındaki sürenin 4 aya çıkarılmasıyla, beklenen Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarının haziran sonuna kadar 16 yaş üzerindeki Kanadalıların yüzde 80'ine vurulmuş olacağını bildirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komite, ikinci dozların haziranda daha fazla aşının gelmesiyle vurulmaya başlanması önerisi yaparken, temmuz, ağustos ve eylül aylarında 55 milyon dozun ülkeye ulaşmasının beklendiğini duyurdu. 

Mevcut protokole göre 3-4 hafta

Kanada'da mevcut protokole göre, Pfizer, Moderna ve AstraZeneca aşılarının iki dozu arasındaki sürenin 3 ila 4 hafta olması gerekiyor. 

Ülkede birçok bölgenin Ulusal Aşı Komitesi'nin tavsiyesine uyması bekleniyor. 

Kanada federal hükümeti daha önce vatandaşların yüzde 38'inin haziran sonuna kadar ikinci doz Kovid-19 aşılarını vurdurmuş olacağını açıklamıştı.

AstraZeneca ve Prizer-BioNTech aşısının tek dozu da riski yüzde 80 azaltıyor

Birleşik Krallık’ta sağlık verileri üzerinden yapılan bir araştırma, Oxford-AstraZeneca veya Prizer-BioNTech aşılarından yapılan bir dozun 80 yaş üstü kişilerde ciddi Kovid-19 hastalığı riskini yüzde 80 azalttığını ortaya koymuştu.

Birleşik Krallık Kamu Sağlığı Kurumu'nun verilerine göre bu etki aşıdan 3-4 hafta sonra belirgin hale geliyor.

Henüz akademik düzeyde incelenmemiş araştırmaya göre, tek doz aşı 80 yaş üstü kişilerde Kovid-19 kaynaklı ölümleri de yüzde 83 azaltıyor.

70 yaş üzerinde ilk aşısını olduktan sonra koronavirüse yakalanmalarına rağmen hiçbir belirti göstermeyenlerin oranı ise yüzde 70.

Birleşik Krallık ve Danimarka’da iki doz arası süre uzatıldı

Pfizer-BioNTech aşısına ilk onay veren ülke olan Birleşik Krallık’ta, aşının ilk aşamada daha fazla sayıda kişiye uygulanabilmesi için ilk dozdan üç ay sonra ikinci dozun yapılacağını duyurmuştu.

Danimarkalı sağlık yetkilileri de iki doz arasında altı haftaya kadar bekleneceğini açıklamıştı.

Sinovac: Aşının ikinci dozunu geç almak etkiyi artırabilir

Türkiye’de kullanılan Sinovac aşısı CoronaVac’ın iki dozunun uygulanması arasında 28 gün bekleniyor.

Sinovac ocak ayında yaptığı açıklamada, Brezilya'daki klinik çalışmalar sırasında aşının ikinci dozunu daha geç alanlarda aşının etkisinin yüzde 20 daha fazla olduğunu duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU