Pentagon'un, Kongre baskını sırasında ulusal muhafız göndermeyi ertelediği iddia edildi

6 Ocak'taki Kongre baskınında 1'i polis toplam 5 kişinin hayatını kaybetmişti

Fotoğraf: AA

Washington Ulusal Muhafızlar Komutanı Tümgeneral William Walker, 6 Ocak'ta yaşanan Kongre baskını sırasında Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon), saatlerce ulusal muhafız yardımı göndermediği söyledi.

ABD Senatosu'nda "Kongre baskınına" yönelik düzenlenen oturumda senatörlerin sorularını yanıtlayan Walker, Kongre polisinin olay günü protestocular binaya girmek isterken yerel saatle 13.49'da ulusal muhafızları arayarak yardım istediğini, kendisinin de anında Pentagon'u aradığını belirtti. 

Walker, buna rağmen Pentagon'un kendisine 17.08'e kadar herhangi bir yanıt vermediğini, onayı aldıktan sonra ulusal muhafızların 18 dakikada olay yerine intikal ettiğini anlattı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

ABD'deki başkanlık seçimlerini sonucunu kabul etmeyen Trump, yaptığı bir konuşmada seçimleri büyük bir farkla kendilerinin kazandığını ancak hile ve usulsüzlük yoluyla haklarının çalındığını iddia etmişti.

Trump, destekçilerinden Kongre’ye yürümelerini ve delege oylarının tescil edileceği oturumda kendi söylemlerine destek veren Cumhuriyetçi partili Kongre üyelerine cesaret vermelerini istedi. 

6 Ocak'ta Trump taraftaları Kongre binasını basmıştı. Baskında 1'i polis toplam 5 kişinin hayatını kaybetmişti.

Kongre baskınındaki rolü gerekçesiyle Demokratların suçladığı ve ikinci kez azil istemiyle yargılanan Trump, Senatoda yapılan yargılamasının 5. gününde suçsuz bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU