Uluslararası Ceza Mahkemesi , Filistin topraklarındaki savaş suçları ile ilgili soruşturma başlattı: Filistin memnun, İsrail ve ABD tepkili

UCM Savcılığı, Filistin topraklarında savaş suçu işlenmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Karar Filistin'de memnuniyetle karşılanırken İsrail ve ABD yönetiminden ise tepki geldi

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Fatou Bensouda, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında savaş suçu işlemesi ile ilgili resmi soruşturmanın başladığını duyurdu / Fotoğraf: AA

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Fatou Bensouda, İsrail'in Filistin topraklarında savaş suçu işlemesi ile ilgili resmi soruşturmanın başladığını duyurdu.

UCM'nin sitesinden yapılan açıklamada, Filistin'deki durumla ilgili söz konusu suçları soruşturmak için mahkemenin yargı yetkisinin Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü kapsadığına ilişkin kararının ardından savcılığın, resmi soruşturmaya bugün başladığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soruşturma için atfedilen suçların işlendiğine yönelik "makul temeller" bulunması gerektiğini belirten Bensouda, soruşturmanın adil, tarafsız ve bağımsız şekilde yürütüleceğini kaydetti.

Bensouda, soruşturmanın, mahkemenin kuruluş amaçlarını yerine getirmekten başka bir hedefinin olmadığını bildirdi.

Soruşturmanın söz konusu suçları işleyen üst düzey yetkilileri ve en sorumlu kişileri hedeflediğini belirten Bensouda, mağdurlardan sabırlı olmalarını istedi.

Filistin karardan memnun

Filistin yönetimi, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda'nın işgal ve abluka altındaki Filistin topraklarında işlendiği öne sürülen savaş suçlarına ilişkin soruşturmanın başladığını duyurmasını memnuniyetle karşılarken, soruşturmanın hızlı şekilde sonuçlandırılması çağrısı yaptı. 

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Bu uzun zamandır beklenen adım, Filistin’in Filistin halkının talep ettiği ve hak ettiği barışın vazgeçilmez temelleri olan adalet ve hesap verebilirliği sağlama yönündeki yorulmak bilmeyen çabasına hizmet ediyor." ifadesine yer verildi. 

İhtiyaç duyulması halinde Filistin yönetiminin UCM'ye yardıma hazır olduğu ve soruşturmanın hızlı şekilde sonuçlandırılması çağrısı yapılan açıklamada, "İsrail işgalinin liderleri tarafından Filistin halkına karşı işlenen suçlar, sürekli, sistematik ve yaygındır" cümlesi kullanıldı. 

Netanyahu: Bu kararı iptal ettireceğiz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda'nın Filistin topraklarında işlendiği öne sürülen savaş suçlarına ilişkin resmi soruşturmanın başladığını duyurmasına tepki gösterdi. 

Netanyahu yaptığı yazılı açıklamada, UCM Başsavcısı Bensouda'nın kararının "antisemitik" ve "iki yüzlü" olduğunu ileri sürdü. 

UCM'yi taraflı olmakla suçlayan Netanyahu, "Doğrular için savaşmaya devam edeceğiz ve bu kararı iptal ettireceğiz" ifadesini kullandı. 

ABD: Bu kararı kabul etmiyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de, UCM'nin dün açtığını duyurduğu soruşturmaya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı ve kararı kabul etmediklerini bildirdi.

Blinken, açıklamasında, "ABD bu karara kesinlikle karşıdır ve karardan dolayı derin hayal kırıklığı içindedir. UCM'nin bu konu üzerinde hiçbir yargı yetkisi yoktur. İsrail UCM'nin tarafı değildir ve mahkemenin yargı yetkisine razı değildir" ifadelerini kullandı.

Filistin'in egemen bir devlet olma vasıflarına haiz olmadığını ve dolayısıyla UCM üyeliği hakkına da sahip olmadığını savunan Blinken, mahkeme kararının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Filistin soruşturması

UCM, 16 Ocak 2015’te İsrail tarafından işlenen savaş suçlarıyla ilgili ön inceleme açılması kararı aldığını bildirmişti.

Başsavcı Bensouda, söz konusu ön incelemenin, Filistin’in, 2 Ocak 2015'te mahkemenin kuruluşuna kaynaklık eden Roma Anlaşması'nı imzalaması ve 1 Ocak 2015'te UCM'ye verdiği, Filistin topraklarında işlenen suçlarla ilgili mahkemenin otoritesini 13 Haziran 2014 itibarıyla kabul ettiğine dair beyanı üzerine açıldığını açıklamıştı.

İsrail'in UCM'ye üye olmadığına işaret eden Bensouda, soruşturma açılması yönünde hakimlerden soruşturmanın coğrafi kapsamını belirlemelerini istedi.

UCM ilk derece dairesi 5 Şubat 2021'de verdiği kararda Mahkemenin Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs ve diğer Filistin topraklarında işlenen suçları soruşturmak için yargı yetkisine sahip olduğuna ve Filistin'in Mahkemeye taraf devlet olduğuna hükmetmişti.

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU