Diyarbakır'da Kovid-19 riski Mavi'ye döndü, esnaf 3 ay sonra kepenk açtı

Cumhurbaşkanının açıklamasıyla normalleşme sürecine başlayan Diyarbakır’da kafe, lokanta, restoran tarzı işletmeler 3 ay aradan sonra ilk kez bu sabah kepenk açtı. 42 bin üyesi olan DESOB Başkanı Ebedinoğlu ve esnaflar, destek paketlerinin devamını istedi

Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı Türkiye’nin yeni tip koronavirüs haritasında düşük riskli yerler arasında Mavi kategoride yer alan Diyarbakır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı açıklamayla kademeli olarak normalleşmeye geçti. İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge kapsamında kentte 3 aydır kapalı olan kafe, restoran, kıraathane, lokanta gibi işletmeler sabahın erken saatlerinde işyerlerini açtı. Yeni sürece göre esnaf, kentte 07.00-19.00 saatlerinde yüzde 50 kapasiteyle müşterilerine hizmet verebilecek.

Kentte 42 bin üyesiyle esnafların örgütlü olduğu en büyük sivil toplum örgütü olan Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (DESOB) Alican Ebedinoğlu, normalleşme genelgesini olumlu olarak değerlendirirken, esnafa yönelik desteklerin bu süreçte de devam etmesini istedi.

DESOB Başkanı: Rehavete kapılmayalım

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kararı Independent Türkçe’ye değerlendiren Ebedinoğlu, şunları söyledi:

"Sizin aracılığınızla esnafımıza ve halkımıza çağrı yapmak istiyorum. Kesinlikle haritadaki renklerle rehavete kapılmayalım. Virüs tehdidi devam ettiği sürece tedbirlerimizi en üst düzeyde tutmaya devam etmeliyiz. Bilim insanları bile virüsün tahribatının, mutasyona uğramasıyla vereceği zararı bilemiyor. Biz bölge olarak o haritaya baktığımızda mutluyuz. Esnafımız, işletmeleri açtığı sürece covidle ilgili alması gereken tüm tedbirleri almalı. Maske, mesafe, hijyen kurallarına mutlak suretle uymamız gerekiyor. Vatandaşımızın da esnafımızı zorda bırakmayacak ve uyarılara dikkat etmesini istirham ediyorum. Aksi takdirde tablo tersine dönebilir. Sadece yetkililerin yaptığı açıklamalar değil, bireysel olarak sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz."

"Destek paketlerinin devam etmesi gerekiyor"

Geçen yılın Mart ayında açıklanan kısıtlama tedbirleri nedeniyle esnafların zor bir süreç geçirdiğini vurgulayan Ebedinoğlu:

"Özellikle hizmet sektörü çok ağır bir tahribat yaşadı. Bu işletmelerimizin kapanması, zararları ve iflasının dışında on binlerce çalışanının da işsiz kalmasını yaşadık ve gördük. Burada bir an önce yaraların bir şekilde sarılması, işletmelerin ayakta kalması için devlet, hükümet birçok tedbir aldı birçok destek verdi. Ama bunların yeterli olduğunu söylemek mümkün değil. Bu tahribatların biraz daha büyümemesi için kısmi olarak açılmış olsak bile mutlaka desteklerin devam etmesi gerekiyor. Çalışanlarla ve esnafla ilgili yeni destek paketlerinin mutlak suretle devreye girmesi gerektiğine inanıyoruz. Bugün tablolardaki iyileşme, haritada renklerdeki durumumuz yaşamış olduğumuz tahribattan kurtulduğumuz anlamına gelmiyor."

"İşsizler, Irak'a çalışmaya gitti"

Pandemi sürecinde işyerlerinin kapalı olması nedeniyle özellikle hizmet sektöründe çalışanların Irak’a çalışmaya gittiğini ifade eden DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, şöyle devam etti:

"Nerede iş bulursam umuduyla başka yerlere özellikle Irak bölgesine giden birçok çalışan var. Bu süreçle birlikte çalışanların tamamının işe geri döneceğini sanmıyorum. İşletmelerin tamamen açılmasıyla, kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte bu işini bırakıp, başka ülkelere giden çalışanlar geri dönebilir. Bu durumda zaman gerektirir. Birçok işletme kapandı. Kapanan işletmelerin açılması için mutlak bir desteğe ihtiyaç var. Bu sadece hükümetin vereceği destek değil, mülk sahibinin özellikle kirada olan esnafların mülk sahibinden bir fedakarlık görmesi gerekiyor. Bu fedakarlık bireysel değil, toplumsal bir fedakarlıktır. Bugün hepimizin birbirimize destek çıkmamız gereken bir süreçteyiz."

"İlk müşterimiz vergi memurları oldu"

81 Kıraathane isimli işletmenin sahibi Mehmet Yıldırım ise normalleşme genelgesini olumlu ancak yetersiz bulduğunu ifade etti. Genelgeye göre yarı kapasitede müşteri alınacağını hatırlatan Yıldırım, "Madem normalleştik kapsamı genişletilmesi gerekir. Kahveye gelen zaten stres atmaya geliyor. Oyun yasak. Bugün kahveyi açmışız vergi memurları ilk müşterimiz oldu. İş yapmadık ki vergi verelim. Aylık bir milyon TL destek neyimize yetti ki. Perişan olduk. Biri devralsa dükkanımı devretmeyi düşünüyorum. Esnaflık Türkiye’de bitti" dedi.

MEHMET YILDIRIM.jpeg
Mehmet Yıldırım / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Aylar sonra iş başı yaptık, mutluyuz"

Ares Kafe isimli işletme sahibi Mehmet Aslanhan, pandemi nedeniyle son bir yılı zararla kapattıklarını ifade ederek, "Bir yılın 6 ayını tamamen kapalı geçirdik. Bu süreçte kısmı yardımlar aldık ancak ne kadar yeterliydi bu tartışılır. Bugün aylar sonra ilk kez işyerlerimizi açtık. Mutluyuz. El ele verip bu zor günleri atlatacağımıza inanıyorum" dedi.

ARES KAFE SAHİBİ MEHMET ASLANHAN.jpeg

Mehmet Aslanhan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Genelgenin kapsamı genişletilmeli"

Yakar Kıraathane işletmecisi Mehmet Taşkıran da genelge kapsamının genişletilmesini isteyerek, "Maske ve hijyene dikkat ederek, yine yarı kapasite ile oyunlar oynatılmalıdır. Oyun olmayınca kimse kahveye de gelmez. Zaten bir yıldır perişan olmuşuz. Tedbiri elden bırakmayarak tam normalleşmeye geçilebilir. Genelge kapsamının genişletilmesini talep ediyoruz" dedi.

MEHMET TAŞKIRAN.jpeg
Mehmet Taşkıran / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Vatandaş karardan memnun

Bağlar’da yaşayan Hasan Özkılıç isimli vatandaş, Diyarbakır’da pandemi riskinin az çıkması ve yasak tedbirlerinin gevşetilmesini şöyle değerlendirdi:

"Çok isabetli bir karar oldu. Vatandaş sıkılmıştı zaten. Bu karar ekonomiyi de yeniden canlandıracaktır. İlimizde sanayi yok. Bir kahvedir bir evdir. Yasağın kaldırılması bizleri mutlu etti."  

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU