Kalp rahatsızlığı bulunan "kaygılı lise öğrencisi"nden Bakan Selçuk'a mektup: Yüz yüze sınavlar; mantıklı, adil ve kesinlikle güvenli değil

Kendisini "Kaygılı lise öğrencisi" diye tanıtan Meltem Dönmez, dünyadaki verileri sıraladıktan sonra mektubunu "İçinde bulunduğumuz durumda bu dönem okulların açılması kesinlikle güvenli değil" sözleriyle tamamladı

Meltem Dönmez (solda), kaygı ve düşüncelerini e-posta yoluyla gönderdiği mektupla Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a gönderdi / Fotoğraf: Independent Türkçe / AA

Meltem Dönmez, 18 yaşında lise son sınıfta okuyan bir öğrenci. Akranları gibi o da üniversiteye hazırlanıyor.

Yaklaşan sınav heyecanını yaşarken yüz yüze eğitimin başlaması halinde devam eden salgından dolayı sağlık riski kaygısı taşıyor Dönmez.

Bu nedenle yüz yüze sınavın risklerinin tartışıldığı geçen günlerde 28 Şubat tarihinde bu konudaki kaygılarını içeren bir mektubu bizzat Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve ve Milli Eğitim Bakanlığı'na e-posta yoluyla gönderdi.

Henüz dönüş yok

Mektubuna şu ana kadar bir dönüş almadığını söyleyen Dönmez, "Kaygılı bir liseli" diyerek tamamladığı mektubunda salgının dünya genelinde öğrencilere ve çocuklara olan etkilerine dair detaylı bilgilere yer verdiği görüldü.

Bu nedenle Dönmez'in uluslararası raporlara ve yabancı basına dayanarak hazırladığı mektubu koronavirüsün çocuklara olan etkilerine dair bilgilendirici bir metne dönüştü.

Dönmez, mektubunda verdiği bilgi ve verileri mutlaka tarihleriyle ve çıktığı kaynaklarla da özel olarak belirtti.

"Sınav iptalinin nedeni rahata alışmaktan değil"

Öğrencilerin sınav iptali gibi taleplerinin arkasındaki gerekçenin düşünüldüğü gibi rahata alışmış olmalarından kaynaklanmadığını öne süren Dönmez, virüsün çocuklara bulaşma riskinin daha düşük olduğu yönündeki iddiaların tersini işaret eden çalışmalar olduğunu da iddia etti.

Dönmez'in mektubunda yer alan ve dünyada koronavirüsün çocuklara olan etkilerine dair bilgilerden ve iddialardan bazıları şunlar:

Çin'de çocuklar da entübe oldu

- Bundan tam bir sene önce Çin'deki 10 hastaneden gelen verilerle hazırlanmış bir raporda Kovid-19 şikayetiyle hastaneye gelen çocukların yüzde 87'sinin entübasyona ihtiyaç duyduğu ve hasta sayısıyla dikkati çeken Amerika ve Güney Kore'de çocukların vakaların yaklaşık yüzde 5'ini oluşturduğu belirtilmişti.

çocukkovid.jpg
Koronavirüsten etkilenen ve tedavi gören çocuklar da oldu / Fotoğraf: AA

 

ABD'deki vakaların yüzde 10'u çocuk

- American Academy of Pediatrics 14 Ocak'ta güncelledikleri bir duyurularında Amerika'daki vakaların yüzde 10'dan fazlasının çocuklar olduğunu bildirmişti.

- Bu rapor aynı zamanda 31 Aralık 2020 ve 14 Ocak 2021 arasında çocuklarda görülen covid sayısının da neredeyse yüzde 20 artış gösterdiğini de ifade etmişti.

- Coronavirus Disease (CDC) geçen seneki bir raporunda 12-18 yaş arası çocukların 1-11 yas arası çocuklardan iki kat daha fazla riskte olduğunu belirtmişti.

- Lyrica gibi birçok kaynağın yirmi yaş ve altı gençlerde semptomların yüzde 81 oranında görülmediğini tartıştığını da değerlendirmeye almak gerekiyor.

- Bu da bize öğrencilerin hiç fark etmeden birbirlerini ve dolayısıyla ailelerini hasta edebilecekleri anlatıyor.

Gençlerde Kovid-19 kalıcı kalp hasarı bırakıyor iddiası

- New York Times gazetesinde çıkan 17 Şubat tarihli bir haberde okul çağındaki gençlerde Kovid-19 teşhisinin kalıcı kalp hasarı tedirginliği yarattığı ve aralık ayında bu sorunla hastanelere gelen gençlerde yoğun bakım ünitesine ihtiyaç duyan hastaların yüzde 30 oranından yüzde 60 oranına tırmandığı belirtildi.

Öğretmenlerin yüzde 40'ı 40 yaş üstünde

- Tartışılması gereken bir başka faktör ise öğretmenlerimiz. Öğrenciler okula gönderildiğinde riske katılan tek grup gençler değil. Okullar açıldığında görevde olan bir milyonu askın öğretmenin de hayatı tehlikeye giriyor. Bu öğretmenlerden neredeyse yüzde 40'ı, 40 yaşın üstünde olduğu gibi 15 bine yakını altmış yaşın üstünde.

öğrencilerlise.jpg
Öğretmenlerin yüzde 40'nın da 40 yaş üstü olduğu biliniyor / Fotoğraf: AA

 

"Okulları kapatmak Kovid-19 ölümlerini azaltıyor iddiası"

- Ayrıca Çin ve Amerika'nın yanı sıra Arjantin, İtalya ve Güney Kore'de virüsün seyrinin incelendiği bir başka çalışma da tekrar okulları kapatmak suretiyle fiziksel eğitime ara vermenin Kovid-19 sebepli ölümleri kayda değer derecede azalttığını destekliyor.

-  Şimdiye kadar değindiğim çalışmalara paralel olarak Hong Kong odaklı bir başka çalışma sonuçlarında toplumda bulaşma oranının okulların kapanmasıyla yüzde 44 (1.28 bulaştan 0.72) hastanelerde pediatri bölümüne getirilmesi gereken hasta sayıları baz alınarak hesaplanan vakalarda ise yüzde 33 azalma gözüktüğü gözleniyor.

sınıflar.jpg
Dönmez, bir dönem daha okulların kapalı kalması gerektiğini söyledi / Fotoğraf: AA

 

"Umarım duymuş ve dinlemişsinizdir"

Buna benzer birçok veriyi sıralayan Dönmez, yazısının sonunda, "18 yaşında bir lise öğrencisi olarak akranlarımın sorumluluğunu üstümde hissediyorum" dedikten sonra sözlerini şöyle tamamladı:

Okullar açılırsa benim gibi kalp rahatsızlığı olan öğrencilerle beraber solunum yolu rahatsızlığı gibi sayısız sağlık sorunuyla baş eden öğrenciler de küçücük havalandırmasız sınıflara doluşacak ve birçoğu sınıflarına ulaşmak için toplu taşıma kullanmak zorunda kalacak. İçinde bulunduğumuz durumda bu dönem okulların açılması veya yüz yüze sınavlara devam edilmesi mantıklı değil, adil değil ve kesinlikle güvenli değil. Umarım duymuş ve dinlemişsinizdir

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU