İsrailli gençler ordunun sakal yasağına meydan okuyor: "Dindarlarla sekülerler arasında ayrımcılık var"

Ülkede askerlikten kaçınmak için psikolojik koşulları ve dini faktörleri gerekçe göstererek muafiyet talep edenlerin sayısı gitgide artıyor

Bar Pinto ve Gilad Levi orduda sakal yasağının kaldırılması için kampanya yürütüyor (AFP)

İsrailli iki genç, orduya katılan erkeklerin sinek kaydı tıraş olmasını zorunlu kılan sakal yasağına itiraz ederek "Ptor Zakan Lekulam" (Herkes İçin Sakal Muafiyeti) adlı bir kampanya başlattı.

Dini gerekçeleri olanlara muafiyet tanıyan ancak seküler askerleri sakalsız olmaya zorlayan kurallara karşı çıkan Bar Pinto ve Gilad Levi, bu durumun askerler arasında gerilime yol açtığını söyledi.

AFP’ye konuşan Pinto, "Dindarlar ve sekülerler arasında düpedüz bir ayrımcılık var" derken, Levi de "Bu durum yasal değil" diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'de 18 yaşını dolduran kişilerin askerlik yapma zorunluluğu bulunuyor. Bu görev erkekler için yaklaşık üç yıl, kadınlar içinse iki yıl sürüyor.

Ancak, askerlikten kaçınmak için psikolojik koşullar ve diğer faktörleri gerekçe göstererek muafiyet talep edenlerin sayısı gitgide artıyor.

Savunma Bakanı Benny Gantz geçen günlerde yaptığı bir açıklamada, genç İsraillilerin yarısından fazlasının orduda görev yapmadığını söylemişti.

Pinto ve Levi, AFP'ye verdikleri röportajda, "askerlik hizmetini İsrail vatandaşlığının kutsal bir parçası olarak gördüklerini ancak ordu gençleri çekmek için mücadele ederken, yüzdeki kıllarla ilgili katı kuralların ters etki yarattığını" belirtti.

29 yaşındaki Pinto, "Ülkelerine hizmet etmek ve hayatlarının en güzel yıllarını vermek için çaba harcayan bu genç adamların hayatları neden karmaşıklaşıyor?" diye sordu.

Herkes İçin Sakal Muafiyeti, yaklaşık 4 bin üyeli bir Facebook grubu ve online bir video kampanyasıyla destekleniyor.


Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU