Avustralya polisinden itiraf: "Trans bireyi göz teması kurmadı diye gözaltına almıştım"

Follington, Bradford'ın o geceki "tavrının" şüphe uyandırıcı olduğunu iddia etti

Anya Bradford, polislerin kendisine saldırdığını savunuyor (AAP)

Avustralya'da kıdemli bir polis memurunun, 2019'da bir trans bireyi tutuklamaya çalışırken yaşananları çarpıtarak raporladığı ortaya çıktı.

Kıdemli polis memuru Mark Follington ve astı Mark Brown hakkında, 2019'da Railway Otel'in barında kimlik kontrolü sırasında Anya Bradford'u gözaltına alırken kendisine saldırdıkları gerekçesiyle dava açılmıştı.

Follington, olaydan sonraki raporunda Bradford'dan kimliğini göstermesini istediklerinde kadının kendilerine  "S*ktir git" diye karşılık verip kimlik taşımadığını ve görüşmesi olduğu için çıkması gerektiğini söyleyerek barı terk etmeye çalıştığını yazmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, Bradford dışarı çıkmaya polislerin kendisini engellemeye çalıştığı, bunun üzerine de Bradford'ın kendilerine saldırmaya başladığı ifade edilmişti.

Downing Centre Yerel Mahkemesi'nde görülen davanın salı günkü duruşmasında,  Follington raporunu savunarak "Metni yazdığım sırada henüz güvenlik kamerası görüntülerini görmemiştim ve elimdeki bilgileri kullanarak olayları bildiğim en iyi şekilde anlattım" dedi.

Follington, kendine yöneltilen mahkemeyi yanlış yönlendirme amacıyla delil karartma ve diğer 4 suçu inkar etti.

Öte yandan kıdemli polisin duruşmadaki ifadesinde söyledikleri dikkat çekti ve raporuyla çelişkiye düşmesine neden oldu.

Follington, Bradford'ın o geceki "tavrının" şüphe uyandırıcı olduğunu söyleyerek haklarında arama kararı çıkartılan kaçak kişiler gibi davrandığını iddia etti.

Ne var ki Bradford hakkında herhangi bir arama kararı bulunmuyordu.

Polis memuru, Bradford'un "göz teması kurmadığını" bunun da kendisine "bir şeyler saklıyor olabileceği izlenimi verdiğini" belirtti.

Güvenlik kamerası kayıtlarında polisin Bradford'ın kolundan tutup çekerek dışarı çıkmasını engellediği görülüyor. Fakat Bradford polisten kurtulmayı başarınca dışarı koşuyor ve iki polis de peşinden gidiyor. Follington Bradford'u başka bir binanın girişinde yakalarken Brown'ınsa biber gazı kullandığı, Bradford'ı kelepçeledikleri görülüyor.

Bradford ise polislere küfür etmediğini savunurken, Follington ve Brown'ın kendisine saldırdığını belirtti.

Bradford'ın avukatı Claire Robinson ise, polis memurlarının kabul edilemez davranışlarına "kılıf uydurmak" için asılsız hikayeler anlattığını, belirtilen sebeplerin gözaltı için yeterli olmadığını savundu.

Yargıç Michael Crompton'ın kararını 3 Mayıs'ta açıklaması bekleniyor.


 

Independent Türkçe, Daily Mail, 7 News

DAHA FAZLA HABER OKU