II. Dünya Savaşı'ndan kalma nükleer sığınak 4,5 milyon TL'ye satışa çıktı

Sığınağa yayın stüdyoları, orijinal haritalar ve hayalet söylentileri de dahil

Satış gayrimenkulün piyasaya ilk çıkışı değil (Clive Emson Auctioneers)

Birleşik Krallık'taki Devon'da 56 yatak odalı ve iki katlı eski bir nükleer yeraltı sığınağı satışa çıktı.

Hope Cove Bunker olarak bilinen sığınak Devon'daki Salcombe yakınlarında bulunuyor ve 1941'de II. Dünya Savaşı sırasında radar istasyonu olarak kullanılmak üzere inşa edilmişti. Fakat 1950'lerde, Soğuk Savaş sırasında nükleer saldırı tehlikesi üzerine yapı, bölgesel bir hükümet üssüne dönüştürülmüştü.

1990'lara kadar beklemede kalan üs, ülkeye bir saldırı gerçekleştirilmesi durumunda 250 hükümet çalışanı barındırabilecekti.

Bu mülkün piyasaya ilk çıkışı değil. Şubat ayı başlarında yapılan bir önceki müzayedede rezerv fiyatına ulaşılamadı ve sonuç olarak tekrar satışa çıkarıldı.

Sığınağın bekçisi Christopher Howell, Sky News'e verdiği demeçte şunları söyledi: "Sıkıca kapanmak üzere tasarlanmıştı, geri dönüşümlü hava sistemi vardı ve radyoaktif herhangi bir şey bu tarafa gelirse içeridekilere biraz koruma sağlayacaktı."

Ardından ekledi:

Planlara göre bomba patlasaydı burada toplanacaklardı, içeriye kapanacaklardı; tanklarda jeneratörleri 35 gün boyunca çalıştıracak kadar petrol var.

Howell'e göre bina "son derece güvenliydi" ve bir patlama durumunda "tamamen çalışır durumda" kalmasına yardımcı olmak için bölgede "7/24" insan bulunuyordu.
 

Screen Shot 2021-03-01 at 12.40.28.png

"Burayı peynir deposu, şarap deposu, odalarının sanat sergilerine veya dans kurslarına kiralanabileceği bir topluluk alanı ya da bilgisayar deposu olarak değerlendirmek isteyen insanlar oldu" (Clive Emson Auctioneers)


Yapının bazı özellikleri bugün hâlâ görülebilir durumda. Bunlar arasında bir saldırıya karşı yapılacak herhangi bir müdahalede kullanılabilecek birkaç harita bulunuyor. Ayrıca saldırıdan sağ çıkanlara radyo yayını yapılması için ses geçirmez radyo istasyonu kabinleri de mevcut.

Howell'a göre sığınak beraberinde bir hayalet de getirebilir; savaş döneminden kalma bir pilotun geceleri merdivenleri çıktığı söyleniyor.

Clive Emson Auctioneers'dan Tom Lowe, binayla ilgilenen insanların geniş bir yelpazeden olduğunu söyledi.

Sky News'in aktardığına göre Lowe "Burayı peynir deposu, şarap deposu, odalarının sanat sergilerine veya dans kurslarına kiralanabileceği bir topluluk alanı ya da bilgisayar deposu olarak değerlendirmek isteyen insanlar oldu, kimilerinin otel fikri de vardı" ifadelerini kullandı.

Sığınağın satış fiyatı 435 bin sterlin (yaklaşık 4,5 milyon TL).



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU