Bilim insanları dinozorları yok eden göktaşının tozunu buldu

Yeni keşif, büyük yok oluşa dair tartışmalara son noktayı koydu

66 milyon yıl önce yok olan dinozor türünden bugüne yalnızca kuşlar kaldı. Çünkü bilim insanları, uçan dinozorların bugünkü kuşlara evrildiğini söylüyor (Pixabay)

Bilim insanları 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarptığı belirtilen göktaşının tozunu kimyasal analizler sayesinde tespit etti. Keşfin, dinozorları bu göktaşının yok ettiğine dair kesin bir kanıt olduğu öne sürülüyor.

Dinozorların Dünya'ya çarpan ve kül bulutlarıyla gezegenin karanlığa gömülerek soğumasına yol açan bir göktaşı yüzünden yok olduğu hipotezi, 1980'lerden beri yaygın biçimde kabul görüyor.

Bu tarihlerde bilim insanları, ince bir tortu tabakası üzerinde çalışmış ve dinozor nüfusunun azalmaya başladığı sırada uzaydan gelen bir maddenin kalıntılarının tüm gezegene yayıldığına dair ilk kanıtı bulmuştu.

1990'larda yapılan bir keşif, bu hipotezi daha da güçlendirmişti. Meksika Körfezi'nin altında, söz konusu tortu tabakasıyla aynı yaşta bir krater bulunmuştu. Chicxulub ismi verilen bu kraterin bir çarpışmayla oluştuğu belirlenmişti.

Yeni araştırmanın ardındaki uluslararası araştırmacı ekibi ise söz konusu kraterden alınan kaya örnekleri üzerinde, 1980'lerde incelenen jeolojik tabakayla kimyasal açıdan eşleşen asteroit tozu bulduklarını ve nihayet hipotezi kanıtlarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

24 Şubat'ta hakemli bilim dergisi Science Advances'ta yayımlanan araştırmaya liderlik eden jeokimya profesörü Steven Goderis, "Çember sonunda tamamlandı" diye konuştu.

Teksas Üniversitesi'nin internet sitesinde yayımlanan basın bildirisine göre, kuşlar haricindeki tüm dinozorların ve toplamda yaşamın yüzde 75'inin yok olmasına yol açan asteoritten geriye sadece bu tozlar kaldı.

Öte yandan bunlar, milyonlarca yıl önceki yok oluşa dair eşsiz bilgiler sağlıyor. Örneğin yeni araştırma, dinozor nüfusunun 10 veya 20 yıl içinde hızla düştüğünü de ortaya koydu. Üniversitenin araştırma profesörü Sean Gulick, bunu şöyle açıkladı:

66 milyon yıl önce yaşananları bir zaman çizelgesine yerleştirirseniz her şeyin birkaç on yıl içinde gerçekleştiğine dair bir argümanı rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Her şeyin açlıktan ölmesi işte bu kadar sürer.

 

Independent Türkçe, Teksas Üniversitesi, Science Alert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU