Dibeybe’nin listesi Temsilciler Meclisi’ne sunulacak

Libya’nın başkenti Trablus’taki milisler arasında gerginlik yaşandı.

Göçmenler, 28 Şubat’ta Trablus Deniz Üssü’ne ulaşmaları sonrasında Libya Sahil Güvenliği tarafından kurtarıldılar. (AFP)

Libya Diyalog Forumu’nun katılımcılarından bazılarını etkileyen siyasi yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) raporunun yayınlanması çağrısı yapılıyor. Forum, geçtiğimiz günlerde İsviçre’nin Cenevre kentinde BM sponsorluğunda düzenlenmişti. Bu çağrılar ortasında Libya hükümetini kurmakla görevli Başbakan Abdulhamid Dibeybe’ye yakın kaynaklar, Temsilciler Meclisi’ne sunmaya hazırlık olarak gelecek iki gün içerisinde hükümet şeklinin tamamlanmış olacağını açıkladılar.

Dibeybe’nin bir yardımcısı Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, yeni hükümet listesinin eksiksiz şekilde sona ermek üzere olduğunu aktardı. İsminin verilmesini istemeyen yetkili, listenin çok yakın bir zamanda Başkanlık Konseyi ve Temsilciler Meclisi’ne sunulacağına dikkat çekti.

Dibeybe, hükümetin oluşumunda gerçek bir etkinliğe ve güce sahip kadınların yalnızca sayısal olarak değil, gerçek katılımlarından da söz etti. Diyalog Forumu’nun kadın üyeleriyle olumlu görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Başbakan, kadınların bu konuda karşılaştığı zorlukların ele alındığını kaydetti.

Abdulhamid Dibeybe, on yıllık kaosu sona erdirmek için aralık ayında seçim yapılmasını öngören geçiş aşamasının ilk durağı kapsamında parlamentoya hükümetin yapısını sunmuştu. Dibeybe’nin, Temsilciler Meclisi’nin güvenini kazanmak üzere bu ayın 19’una kadar vakti bulunuyor.

Meclis Başkanı Akile Salih, hükümete güven oyu verilmesi meselesini görüşmek için 8 Mart’ta bir parlamento oturumu düzenleneceğini duyurmuştu. BM’nin Dibeybe için yol haritası olarak belirlediği son tarih olan 26 Şubat, bakanlık pozisyonları adayları ilan edilirken karşılaşılan zorluklar ortasında sona erdi.

61 yaşındaki Dibeybe geçen ay İsviçre’de BM sponsorluğunda düzenlenen diyaloga katılanlar tarafından geçiş dönemi başbakanı seçildi.

Cenevre’deki Libya Siyasi Diyalog Komitesi’nin beş üyesi tarafından yapılan açıklamada, BM misyonuna rüşvet alma suçlamaları sonrasında ‘tüm siyasi süreci etkileyen söylentilere son vermek için’ Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan uzman raporunu yayınlama çağrısı yapıldı. Açıklamada foruma katılan herkese yönelik ihlallere son vermek için gerekli ve yasal tedbirleri alma çağrısına da yer verildi.

Diğer yandan Dibeybe hükümeti, düzenlediği bir logo yarışmasında ilk sırada yer alan eserin birinciliğini feshetmek zorunda kaldı. Karar, gözlemcilerin ‘kazanan logonun zaten kullanımda olan bir logoya benzediği’ uyarısı sonrasında alındı.

Hükümetten geçen cumartesi günü yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Jüri konuyu, ilgili tüm teknik ve organizasyonel yönleri araştırdıktan sonra bu tür bir benzerliğin yarışma için ilan edilen şartlarla tutarsız olduğunu ilan etti. Ve daha sonra ilk etapta kazandığı ilan edilen ve hükümetin resmi logosu olarak kullanılmak için seçilen logonun zaferini feshetme kararı aldı.’

Yerel medya ve siyasi aktivistler, hükümeti, gerekli koşulları ve fikri mülkiyet haklarını ihlal eden bir logonun kullanılmasına izin verdiği için eleştirdi. Aktivistler, söz konusu logonun internetteki özel bir şirketin kullandığına dikkat çekti.

Diğer yandan Almanya, Dibeybe hükümetine güven oyu vermesi için Temsilciler Meclisi’ne uluslararası baskı hattına dahil oldu. Öyle ki Almanya’nın Libya Büyükelçisi Oliver Owcza, Akile Salih ile bir araya gelerek, kendisine ‘cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin gecikmeden zamanında yapılması ve hükümetin üç bölge arasında eşit dağılım ilkesine dayalı olarak kurulması gerekliliğini’ vurguladı.

Temsilciler Meclisi Sözcüsü’nün belirttiğine göre Owcza, ‘Salih’in ‘bir başkanlık konseyi ve Ulusal Birlik Hükümeti kurma yolunda önemli adımların tamamlanmasıyla temsil edilen ve olumlu sonuçlar kaydeden’ sürekli çabalarına derin takdirini iletti.

Diğer yandan Trablus, Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı caydırıcı güçlere mensup 444 unsurdan birinin Selahaddin bölgesinde Eyub Ebu Ras liderliğindeki ‘Trablus Devrimcileri’ milisleri tarafından öldürülmesinin ardından geçen cumartesi günü yeni bir güvenlik gerginliğine tanık oldu.

Mahalle sakinleri ve görgü tanıkları, bölgede çatışmaların patlak verdiğini duyurdu. Caydırıcı güç kontrolündeki Mitiga askeri üssü ve havalimanı yakınlarında silah sesleri duyulduğu belirtildi. Genel olarak batı bölgesindeki ve özel olarak da Trablus’taki güvenlik koşulları, UMH’ye bağlı İçişleri Bakanı Fethi Başağa ve BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Koordinatörü Yardımcısı Rizdon Zininga arasındaki görüşmenin de gündemindeydi. Ağa, ilerleyen günlerce Temsilciler Meclisi’nin Ulusal Birlik Hükümeti’ne güven vereceği yönündeki umudunu dile getirdi.

28 Şubat’ta yayınlanan bir açıklamaya göre Başağa, yeni bir Ulusal Birlik Hükümeti ve Başkanlık Konseyi’nin seçilmiş olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek İçişleri Bakanlığı’nın ülkeyi güvenliğe kavuşturmak için tüm siyasi sonuçlara destek verdiğini vurguladı.

Fethi Başağa, Yolsuzlukla Mücadele Kuruluşu Müdürü Numan eş-Şeyh ile ‘yolsuzluğun önlenmesi, yolsuzluk suçlarının araştırılması, ortaya çıkarılması ve tanıkların, uzmanların, ihbarcıların ve gizli kaynakların korunması’ alanında ‘her türlü yolsuzlukla mücadele etmek, bilgi, başarılı deneyimler, uzmanlık ve belge alışverişi yapmak’ için bir mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşma, BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi hükümleri ve yürürlükteki mevzuat çerçevesinde imzalandı.

Diğer yandan askeri savcılık, Ulusal Ordu’ya (LUO) bağlı 9’uncu Tugay’ın 3 binden fazla üyesi hakkında, ‘toplu mezarlara gömülü çok sayıda kişinin öldürülmesi suçuna karışmak’, ‘özel ve kamu mülklerini tahrip etmek’ ve ‘Trablus savaşına katılmak’ suçlamalarıyla tutuklama emri çıkardı.

Burkan el-Gadab (Öfke Volkanı) operasyonuna katılan UMH güçleri de “Kayıpların Aranması ve Tespit Edilmesi Kamu Kurumu geçen cumartesi akşamı, Tarhuna’daki toplu mezarlarda DNA analizlerinin ve kayıp ailelerinin örnekleriyle eşleştirme işlemlerinin ardından 7 cesedin kimliğini belirledi” açıklamasında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU