Britanya semalarından geçen ateş topu görenleri büyüledi

Nadir gösteri Birleşik Krallık boyunca güvenlik kameralarına yakalandı

Göktaşları Dünya'ya 75 ila 120 km uzaklıktayken görünür hale gelirken çoğu göktaşı bir saniyeliğine parlıyor (UKMeteorNetwork/Twitter)

Dün gece göz kamaştırıcı bir göktaşı, kendisini bir an için de olsa görebilen şanslı az sayıda kişiye zevk vererek Britanya semalarında süzüldü.

Görünürlüğü yaklaşık 7 saniye süren göktaşı akşam 9:55'te fark edildi ve daha sonra Birleşik Krallık Göktaşı Ağı adlı amatör astronomi grubunca ateş topu olarak tanımlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ateş topu özellikle parlak bir göktaşı olup aslında uzay boşluğunda parçalanırken parıldayan bir kaya kütlesidir. Ateş topu olarak sınıflandırılması için bir göktaşının gökyüzünde hızla uçarken Venüs'ten daha parlak görünmesi gerekir.

Ateş topu görmek nadir gerçekleşen bir durumdur: Birleşik Krallık Göktaşı Ağı her yıl BK üzerinden geçen yaklaşık 6 ateş topu ihbarı alıyor. Grup, dün geceki göz kamaştırıcı gösteriyle ilgili 120'den fazla ihbar aldıklarını söyledi.
 


Muhteşem ateş topu Manchester, Bath, Cardiff, Midsomer Norton, Honiton ve Milton Keynes'deki kapı zili ve güvenlik kameralarına yakalandı.

Twitter kullanıcıları göktaşının videolarını paylaşarak onu görmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Biri şöyle yazdı:

Bu öğleden sonra yeni bir güvenlik kamerası takmıştım, o da sonrasında gidip bir kayan yıldız çekti!

Başka biri "Bu akşamki göktaşı gösterisi epey muhteşemdi" derken bir başkası "Hala onu gerçekten görmüş olmanın heyecanı içindeyim!" diye ekledi.

Ateş topu bazılarını şaşırttı. Bir kişi şöyle yazdı: "Az önce gördüğüm... en parlak kayan yıldız/göktaşı mıydı? Havai fişek gösterisi gibi görünüyordu ama gökten mi geliyordu?! Ödümü koparttı."

Başkaları göktaşının uzayda yaşama işaret ettiği veya geçen hafta NASA'nın Perseverance gezgininin Mars'a inmesine verilen bir karşılık olduğuna dair espriler yaptı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU