Filistinli 5 grup Fetih ile seçim ittifakı yapacak

Filistinliler, Fetih ile Hamas arasındaki bölünme ve anlaşmazlık nedeniyle askıya alınmasının ardından yaklaşık 15 yıl sonra ilk kez yapılacak genel seçimleri dört gözle bekliyorlar

1994’te gerçekleşen Harem-i İbrahim katliamının yıldönümünde atılan göz yaşartıcı gaz bombasını geri atan bir Filistinli (AFP)

Filistin Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyesi Azzam el-Ahmed, beş grubun Fetihile seçim ittifakı yapacağını açıkladı. Ahmed, grupların ortak bir liste ile  yaklaşan milletvekili seçimleri için Fetih ile ittifakı resmi olarak kabul ettiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın Filistin'in Sesi Radyosu’ndan aktardığı habere göre Ahmed Filistin’in Sesi’ne verdiği röportajda Fetih Hareketi Merkez Komitesi’nin beş grupla ittifak yapmayı kabul ettiğini belirten Ahmed, “Temaslar, ittifakın nihai anlaşması ve ortak bir formüle ulaşmak için başladı” dedi. Ahmed ayrıca, diğer gruplarla ortak bir listeyle seçimlere girmek için görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

Ahmed açıklamasında söz konusu gruplar hakkında bilgi vermedi. Ancak Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çatısı altındaki Filistin Demokratik Birliği (FIDA), Filistin Kurtuluş Cephesi (FKC), Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Arap Kurtuluş Cephesi (ALF) ve Filistin Arap Cephesi (PAF) olduğu konuşuluyor. Fetih Hareketi, örgütün diğer gruplarını da dahil ederse, aynı şekilde katılımla ilgili özel bir görüşme yapacağı Hamas karşısında FKÖ'yü temsil eden bir liste ile seçimlere gidebilir. Fetih’ten bir yetkili, hareketin şu ana kadar Hamas ile bir anlaşmaya varmadığını, ancak önümüzdeki günlerin iki parti arasındaki ittifak için belirleyici olacağını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fetih ve Hamas’ın seçimleri düzenleme konusundaki anlaşması, seçim sürecini ilerletmenin temelini oluşturdu. İki hareket de şu anda seçimlere katılmak için ortak bir liste oluşturmaya çalışıyor. Bu aynı zamanda, hükümetin oluşumunu da içeren uzun süreli anlaşmanın bir parçası olacak.

Filistinliler, Fetih ile Hamas arasındaki bölünme ve anlaşmazlık nedeniyle askıya alınmasının ardından yaklaşık 15 yıl sonra ilk kez yapılacak genel seçimleri dört gözle bekliyorlar. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın bir önceki kararnamesine göre milletvekili seçimleri 22 Mayıs'ta, devlet başkanlığı seçimleri ise 31 Temmuz'da yapılacak. Kararnamede Filistin Ulusal Konseyi’nin oluşturulmasında parlamento seçim sonuçlarının ilk aşama sayılması ve Ulusal Konsey’in FKÖ Temel Kanunu ve ulusal anlaşmalara uygun olarak 31 Ağustos 2021 tarihinde tamamlanması koşulu yer alıyor. Böylece Ulusal Konsey seçimleri mümkün olduğunda yapılabilecek.

Fetih, Hamas ile ittifaka açık olduğunu belirtirken, Hamas genel seçimlere ortak bir ulusal liste ile katılmayı tercih ettiğini söylüyor. Fetih Hareketi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Cibril er-Racub, Merkez Komitesi’nin halkın özlemlerini yansıtan tek bir seçim listesine katılmaya çağırmak için tüm ulusal eylem grupları ve özel, akademik ve sendika sektörlerinden tüm oluşumlar ile görüşmeye karar verdiğini belirtti.

Racub, Fetih Hareketi’ndeki örgütsel durumu kontrol etmek için bir yol haritası çizildiğini ve adayların seçimine yönelik belirlenen kavram ve kriterlerin birliğini sağlayacak mekanizmaların onaylandığını duyurdu. Ayrıca, halkın çeşitli sektörlerdeki isteklerini, özlemlerini ve ilgi alanlarını yansıtacak bir liste oluşturulacağını belirtti. Fetih Hareketi’nin bölünmeyi sona erdirme ve ulusal ortaklığı kurma yolundaki taahhüdünü vurgulayan Racub, özgürlükleri güçlendirmeye yönelik başkanlık kararnamesinin, kitlesel bir halk hareketinin  herkes için sağlıklı ve rahat bir ortamda demokratik sürece katılması için olumlu bir ortam yaratma konusunda ufuk açıcı olduğunu belirtti. Racub ayrıca, herkesin kararnamenin sonuçlarını anlayacağı ve geçmişin tüm engellerini ve bölünmenin etkilerini ortadan kaldıracağı yönündeki umudunu dile getirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU