New York mesajlaşan yayalara para cezası vermeye hazırlanıyor

Karşıdan karşıya geçerken mesajlaşanlar, 250 dolara kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilir

Fotoğraf: The Independent

ABD'nin New York eyaleti, yürürken mesajlaşmayı kanunen yasaklayabilir. Yeni bir tasarı, karşıdan karşıya geçerken mesajlaşanlar için para cezası öngörüyor.

Eyalet Senatosu’nun gündeme getirdiği ve Brooklyn’li Meclis Üyesi Felix Ortiz’in desteklediği yasa tasarısı, karşıdan karşıya geçerken cep telefonuna bakarken yakalananlar için 25 dolardan (yaklaşık 150 TL) 50 dolara (yaklaşık 300 TL) kadar para cezası öneriyor.  

Suçlu yayalar, 18 ay içinde aynı suçu tekrar işledikleri takdirde 250 dolara kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.

Queens senatörü John Liu’ya göre yasa tasarısının amacı, sürücüler onların karşıdan karşıya geçmelerini beklerken yayaların dikkatlerinin dağılmamasını sağlamak.

Liu, ABC7’ye verdiği demeçte “Bu yasa tasarısı karşıdan karşıya geçerken mesajlaşmamanızı, karşıya geçene kadar bir 10 saniye sabretmenizi söyleyen bir yasa tasarısı” dedi.

Gothamist’te yer alan habere göre mesajlaşırken karşıdan karşıya geçmenin “büyüyen bir halk sağlığı sorunu” olduğu iddiasını destekleyecek bir veriye sahip olmasa da Liu, yasa tasarısının “yalnızca sağduyuyla ilgili” olduğunu söyledi.  

Yasa tasarısına göre “taşınabilir cihazlarla fotoğraf çekmek ya da göndermek, oyun oynamak ya da şimdi veya gelecekte iletişim kurmak amacıyla bir internet sayfasına erişmek üzere komut ya da istekte bulunmak, e-posta, kısa mesaj, anlık ileti ve diğer elektronik verileri yazmak, göndermek, okumak, görüntülemek, kaydetmek” tamamen yasaklanacak.    

Tasarı, telefonlarını acil durum operatörü, hastane, itfaiye ya da polis memuruyla iletişime geçmek için kullanan kişileri ve karşıdan karşıya geçerken telefonla konuşanları muaf tutuyor.

ABC7, daha önce Hawaii’de ve Kaliforniya’da benzer yasaların geçtiğini belirtti.

Liu, New York’ta yasayı uygulayan organa belediyenin karar vereceğini belirterek, “Polis ya da diğer kolluk kuvvetleri olabilir” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU