İbrahim Kahveci: Yine para toplama zamanı

“Başka vergi artışları ve vergi benzeri adımlar da gelebilir”

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarlarından İbrahim Kahveci, hükümetin hayata geçirmeyi planladığı yeni ekonomi reformları hakkında bir köşe yazısı kaleme aldı. Bu reformun muhtemelen sermaye teşviği içereceğini söyleyen Kahveci, “Ama asıl diğer taraftan milletten para toplanacak” yorumunu yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kahveci, Türkiye’de ekonomiye güven olmadığı için üretimin artmadığına dikkati çekti ve şunları yazdı:

Yatırım yaparak, istihdamı artırarak, çalışarak döviz kazanamayınca tek çare yüksek faiz vererek döviz çekmekte kalıyor.   Yatırımların 2015’de durduğu ülkemizde istihdam da artmıyor. İstihdam artmıyor ama emekli sayısı ve kamuda istihdam sürekli artıyor. 2020 yılında vergi gelirlerinin yüzde 70’inden fazlası SGK açığına ve memur maaşlarına gitti. (SGK’nın topladığı prim hariç tabii)  Diğer yandan Hazine garantili müteahhitlerin ödemeleri bekliyor. Bir yerde bomboş yollar ve köprüler varken, diğer yollar ise trafik tıklım tıklım.   Boş yatırımların faturasını da yüksek fiyattan dolayı kullanamayan Millet ödemek zorunda.  Kısaca gider çok, gelir az. Ya da topladığımız gelirler artık savurgan giderleri karşılamıyor.  Gelir aslında az değil. Çünkü AK Parti bugüne kadar 2009 ve 2019 yılları hariç hedeflediği gelirlerin hep üzerinde para topladı. Ama savurganlık öyle bir noktaya geldi ki, bu fazladan toplanan paralar da yetmiyor.  

“Şimdi yeni bir reform açıklanacak” diyen Kahveci, bu reform ile ilgili görüşlerini şöyle paylaştı:

Muhtemelen bir taraftan sermaye teşvikleri içerecek ama asıl diğer taraftan Milletten para toplanacak.   Mesela akıllarından hiç çıkmayan kıdem tazminatı fonu bir başka isimle hayata geçirilebilir. Para toplansın da, nasıl olursa olsun.   Başka vergi artışları ve vergi benzeri adımlar da gelebilir.   Sermayeye verilecek teşvikler için de ayrıca kaynak bulunmak zorunda. “Sermaye teşvik edilmeli ki, yatırım ve istihdam artsın” görüşü çerçevesinde bir reform paketi bekliyorum.    Şu ana kadar kamuoyuna yansıyan bilgiler paketin hukuki tarafları olacağı gibi teşvik ve vergi tarafları da olacakmış. Yargısal kolaylık ve yatırımcı güvencesi hukuki tarafta yer alıyor. Diğer tarafta ise özellikle vergisel ve benzeri kaynak toplama işleri gelecek. 

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU