Mars'tan gelen yeni fotoğrafta Perseverance, iğne ucu kadar kaldı

Fotoğrafı çeken ExoMars, Perseverance'la ilgili verileri Dünya'ya aktarıyor

Fotoğrafta uzay aracının inişte kullandığı paraşüt ve ısı kalkanı gibi parçaları da görülüyor (ESA)

Avrupa Uzay Ajansı ve Rus'yanın Roscosmos ajansının yörünge aracı ExoMars Trace Gas Orbiter, Kızıl Gezegen'in etkileyici bir fotoğrafını çekti. 

Aracın Renkli ve Stereo Yüzey Görüntüleme Sistemi'nin (CaSSIS) 400 kilometre yüksekten çektiği fotoğrafta NASA'nın kısa süre önce Mars'a ulaşan Perseverance aracı iğne ucu kadar kaldı.

2016'da Kızıl Gezegen'in atmosferini araştırmak üzere yola çıkan Exomars, Perseverance'ın küçük, soluk bir nokta olarak göründüğü fotoğrafı 23 Şubat'ta çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) 25 Şubat'ta yayımladığı fotoğrafta, gezginin Mars'a inerken kullandığı paraşüt, koni biçimindeki arka kısmı, ısı kalkanı ve iniş aşaması da görüldü. Bu parçaların hepsi, Perseverance'ın 18 Şubat'ta gezegene güvenle inmesinde önemli rol oynadı.

ESA temsilcilerinin yaptığı açıklamada gezginin Mars yüzeyine inişinde ExoMars'ın da payı olduğu ifade edildi. ExoMars, gezginin ilerleyişini gösteren önemli verileri Dünya'ya iletmekle görevliydi.

ExoMars yörünge aracı, Perseverance'tan 5 yıl önce 19 Ekim 2016'da Mars'a ulaşmıştı. ExoMars'ın bilimsel araçları Mars atmosferindeki molekülleri örnekliyor ve analiz ediyor. Bilim insanları bu sayede çok küçük miktarlarda bulunan metan gibi atmosferik gazlardan yola çıkarak jeolojik aktiviteleri inceliyor.

ESA'nın açıklamasında ayrıca şu ifadeler yer aldı:

Yörünge aracı, NASA'nın yüzey görevlerine yardım etmeye, Dünya ve Mars arasında veri aktarımı desteği sağlamaya devam edecek.

 

Independent Türkçe, Space, Livesicence

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU