Netanyahu'nun aşı diplomasisi yargı engeline takıldı

İsrail Başbakanı'nın hamlesi hem ülke içinde hem de yurtdışında tepkilere yol açmıştı

Binyamin Netanyahu'nun yurtdışına aşı gönderme planına itirazlar yükseliyordu (AP)

İsrail'de koronavirüs (Kovid-19) aşısı üzerinden diplomatik kazanım elde etmeye çalışmakla suçlanan Başbakan Binyamin Netanyahu'nun tartışmalı hamlesi askıya alındı.

Gelen birçok talebi değerlendiren İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit'in yönetimin kararını inceleme altına aldığı ve çok sayıda ülkeye toplamda 100 bin doza yakın aşının gönderilme planının durdurulduğu belirtildi.

Times of Israel'in haberine göre Başsavcı Mandelblit perşembe günü yaptığı açıklamada, Başbakan Netanyahu'nun aldığı kararın ve böyle bir yetkiye sahip olup olmadığının gözden geçirilmesi yönünde birçok başvuru geldiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Netanyahu'nun işgal altındaki topraklarda birçok Filistinli aşı beklerken Afrika ve Latin Amerika'daki ülkelere yardım etme hamlesi tepkilere yol açmıştı.

Savunma Bakanı Benny Gantz, İsrail'in aşı stokunun devletin malı olduğunu söyleyerek sevkıyatların durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Başbakanın tek başına hareket etme yaklaşımına karşı çıkan Gantz, Netanyahu'nun İsraillilerin tamamının bile aşılanmadığı bir sırada "fazla aşıları" başka ülkelere gönderme çabasını sorgulamıştı.

Diğer yandan ABD'li senatör Bernie Sanders da koronavirüs aşısı için sıra bekleyen çok sayıda Filistinli varken, yabancı ülkelere "aşı diplomasisi" uygulayan İsrail'i sert dille eleştirmişti.

Amerikalı siyasetçi, Twitter'da yaptığı paylaşımda, "İsrail işgalci bir güç olarak kontrolü altındaki tüm insanların sağlığından sorumludur. İşgal altındaki topraklarda bu kadar çok Filistinli hâlâ beklerken, Netanyahu'nun yabancı müttefiklerini ödüllendirmek için fazla aşıları kullanması bir rezalet" ifadelerini kullanmıştı.

İsrail basınında çıkan haberlere göre Netanyahu hükümetinin aşı gönderme çabalarında 19-20 kadar ülkenin adının geçtiği belirtilmişti.


Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU