Trumplar, Beyaz Saray personeline "odabaşı" muamelesi yapmakla suçlanıyor

Çalışanlar ayrıca Barack Obama ve ailesinin başkanlık konutundayken mahremiyet rica ettiğini öne sürdü

Donald Trump, başkanlık görevini sürdürdüğü 29 Nisan 2020'de Oval Ofis'te gazetecilerin sorularını yanıtlıyor (Reuters)

Donald Trump, başkanlık konutunda bulunduğu zamanlarda Beyaz Saray personeline "odabaşı" hizmetlisi gibi davranmakla suçlanıyor.

2017'de görevden alınana kadar Beyaz Saray'daki kaligrafi ofisinde görev yapan Jonathan Lee, The New Yorker'a, eski başkan ve ailesinin personele “24 saat görev yapan odabaşı bölümü” gibi davrandığını söyledi.

Eski Başkan Barack Obama'nın yönetiminde siyasi bir rolde görev yapan Lee, çarşamba günü yayımlanan Beyaz Saray personelinin rolüyle ilgili bir makalede söz konusu iddiayı ortaya attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, Beyaz Saray'da kendisine sunulan hizmetler hakkında birçok kez övünmüş ve hatta Resolute masasının (Oval Ofis'te başkanın kullandığı tarihi masa -ç.n.) üzerine, basıldığında gümüş tepside diyet kola getirmesi için personel çağırmakta kullanılan bir düğme bile taktırmıştı.

Birkaç farklı yönetim döneminde Beyaz Saray'da görev almış diğer eski personeller, The New Yorker'a, Obamaların ve Trumpların dönemlerindeki rolleri arasında belirgin bir fark olduğunu anlattı.

Eski çalışanlar, Beyaz Saray'a taşınmadan önce hiçbir zaman temizlikçileri veya personeli olmayan Obama ailesinin mahremiyet arzusuyla uşaklardan uzak durduğunu, Trumpların ise kendilerine sunulan hizmetleri kullandığını söyledi.
 


Çalışanlar ayrıca Trump döneminde başka farklılıklar da olduğunu, fazla mesai ücreti daha sınırlı hale gelirken Trump'ın baş teşrifatçısı Timothy Harleth'in başkanlık konutunun nasıl yönetildiğine ilişkin değişiklikler yaptığını iddia etti.

Harleth'in Beyaz Saray'ı başkanın resmi konutundan çok bir otel gibi yönettiği, Trump International Hotel ve Mandarin Oriental'dan birkaç eski meslektaşını işe aldığı bildirildi.

The New Yorker'a konuşan eski meslektaşları, Harleth'in Beyaz Saray'da farklı yönetimler döneminde çalışmış personele düşmanca davrandığını hissettiklerini de söyledi.

Bir çalışan "Bizi dinozorlar olarak... inatçı, şikayet etmesi ve değişime direnmesi muhtemel kişiler olarak görüyordu" ifadelerini kullandı. Çalışanlar, "Kendisi açısından uzun zamandır orada olan insanlara karşı gerçek bir yukardan bakma hali söz konusuydu" diye ekledi.

Harleth, Joe Biden 20 Ocak'ta göreve gelmeden kısa bir süre önce işten çıkartıldı ve başkan onun yerine göreve yeni bir baş teşrifatçı getirmedi. Mevcut başkan mı yoksa Trump tarafından mı kovulduğu şu anda belli değil.

Beyaz Saray'daki personelin rolünü değiştirmesine rağmen çalışanlar, The New Yorker'a yaptıkları açıklamada, onun gitmesine üzüldüklerini söyledi. Bir çalışan, “Sahip olduğumuz son üç isim arasında en yetkin ve en az partizan kişiydi” dedi.

Biden'ın personele nasıl davranacağını bilmek için henüz çok erken olsa da, bazı çalışanlar Beyaz Saray'daki ilk gününde tüm çalışanları selamlamayı unutmadığı için kendisinden etkilendi.

Bir çalışan şöyle açıkladı:

Hepimiz gururumuzun okşandığını hissettik. Onlarla genellikle ilk günlerde veya ilk haftalarında tanışırız, asla ilk dakikalarında değil.

Bu ay CNN Town Hall programında konuşan Biden, Beyaz Saray'da kendisine hizmet edilmesi karşısında duyduğu rahatsızlığı da dile getirerek "Kendimi çok mahcup hissediyorum" dedi ve ekledi:

Birinin hizmet etmesini beklemeyecek şekilde yetiştirildim.

The Independent, görüş almak için Trump Organisation ve Beyaz Saray'la temasa geçti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU