Af Örgütü raporu: "Eritreli askerlerin Etiyopya'da yaptığı katliamda sokaklar cesetlerle doldu"

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Aksum'da yaşanan saldırı sonrası halkın toplu travma geçirdiği belirtiliyor

Etiyopya ordusunun Tigray'daki operasyonlarına ülkedeki bazı milis gruplar da destek vermişti (Reuters)

Uluslararası Af Örgütü yayımladığı yeni bir raporda, Eritre askerlerinin Etiyopya'nın antik Aksum kentinde yüzlerce sivili öldürdüğü iddialarına dair kapsamlı bilgiler paylaştı.

İnsan hakları kuruluşu, Tigray bölgesinde yer alan kentte 28-29 Kasım'da yaşanan saldırıyla ilgili 41 tanıkla görüştüklerini ifade etti.

Alınan ifadelere göre o sıralarda kentte bulunan Eritreli askerlerin yaklaşık 24 saatlik bir sürede katliam yaptığını belirten Af Örgütü, bu birliklerin sivilleri toplu halde infaz etmesinin insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini kaydetti.

Af Örgütü'ne konuşan 21 yaşındaki bir bölge sakini, "Sokaklarda ölmüş birçok insanın cesedini gördüm. Hatta amcamın ailesini de. Birçok kişiyi öldürdüler" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saldırının başlamasıyla birlikte kenti terk eden ve sonrasında geri dönen bir adam da "Tüm gördüğümüz, sokaklarda uzanan cesetler ve ağlayan insanlardı" diye konuştu.

Raporda Af Örgütü Doğu ve Güney Afrika Direktörü Deprose Muchena, "Bu vahşet, çatışmalarda şimdiye kadar belgelenmiş en kötü saldırılar arasında yer alıyor. Artan ölü sayısının yanı sıra, Aksum sakinleri şiddet, yas ve toplu definlerin ortasında toplu halde travma yaşadı" ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Etiyopya hükümetinin Tigray için oluşturduğu acil durum görev gücü perşembe günü yaptığı açıklamada, Aksum'daki şiddetle ilgili soruşturmalarının sürdüğünü bildirdi.

Devlete bağlı Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu, Af Örgütü'nün raporuyla aynı zamana denk gelen bir bildiri yayımladı. Açıklamada, yürütülen ön soruşturmanın, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) askerlerinin daha önceki bir saldırısına misilleme olarak Eritreli askerlerin Aksum'da bilinmeyen sayıda sivili öldürdüğünü gösterdiği aktarıldı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in öncülük ettiği hükümete bağlı güçlerle TPLF arasında Kasım 2020'de Tigray'da başlayan şiddetli çatışmalar sırasında bölgenin dış dünyayla iletişimi haftalarca kesilmiş ve medyanın erişimi kısıtlanmıştı. Reuters, bu nedenlerden ötürü Tigray'da katliamlar yapıldığına dair iddiaları doğrulamanın aylar sürdüğünü vurguladı.

Hem Etiyopya hem de Eritre daha önce Eritreli birliklerin Etiyopya topraklarında olduğunu inkar etmişti. TPLF ve birçok bölge sakiniyse, TPLF'nin 4 Kasım'da hükümet üslerine saldırmasının ardından Eritre birliklerinin Etiyopyalı askerleri desteklemek için müdahale ettiğini söylemişti.
 


Etiyopya Başbakanı Ahmed, TPLF güçlerinin Mekelle'den çekildiği 28 Kasım'da Tigray'da zaferini ilan ederken, bu tarihin Af Örgütü'nün Eritreli askerlerin Aksum'da sivilleri katlettiğini söylediği zamana denk gelmesi dikkat çekti.

Af Örgütü, bu cinayetlerin yerel milislerin saldırısına misilleme olarak gerçekleştirildiğini belirtirken, katliama katılan askerlerin yetişkin erkeklerle erkek çocuklarını sokaklarda infaz ettiğini ve geniş çaplı yağmalamaya karıştığını ifade etti.

İnşaatta çalışan Tigraylı bir adam, Reuters'a verdiği röportajda, Eritreli askerlerin 28 Kasım'da Aksum'da, 17 yaşındaki erkek kardeşi ve 78 yaşındaki babası da dahil olmak üzere ailesinden 6 kişiyi vurarak öldürdüğünü söyledi. Bu kişi bölgede telefon hatları kapalı olduğu için olayı, hayatını kaybeden yakınlarını gömen bölge sakinlerinden bir aydan fazla bir süre sonra öğrenebildi.

Başkent Addis Ababa'dan telefonla bağlanan adam, ​​"Ailemizin sahip olduğu her şey, tüm mutluluklarımız karanlığa dönüştü" dedi.

Tigray'da hükümetin atadığı geçici yönetimin başında bulunan Mulu Nega ise Reuters'a yaptığı açıklamada, "Polis ve yargı soruşturma yapıyor" dedi.

Tarihi kiliseleri ve uzun dikilitaşlarıyla ünlü kent, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

AP'nin geçen gün paylaştığı haberde, Aksum sakinlerinin, Kutsal Ahit Sandığı'nı barındırdığı düşünülen Meryem Ana Zion Kilisesi'ni federal hükümetle anlaşan Eritreli askerlerden korumak için yardıma koştuğu ve askerlerin müdahalesi sonucu en az 800 kişinin öldürüldüğü iddia edilmişti.

Bölgede yaşayanların aktardığına göre, Tigray düşmanlığıyla bilinen Eritreli askerlerin ölülerin gömülmesine izin vermemesi sonucu sırtlanların kente indiği belirtilmişti.


Independent Türkçe, Af Örgütü, Reuters, AP

DAHA FAZLA HABER OKU