Rusya'dan S-400 açıklaması: İsteseydik bile, Türkiye’nin üretmesi pek mümkün değil

Rus yetkili Çemezov "Bu bir savunma silahı, saldırı amacıyla kullanılamaz. NATO’nun savunmasına nasıl zarar verebilir anlamıyorum" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Rus devlet savunma sanayii şirketi Rostech’in Başkanı Sergey Çemezov, "Yüzde 100 yerelleştirme yapmıyoruz. İstesek bile Türkiye’nin kendi topraklarında böyle bir süper teknolojili ürünün üretimini bütünüyle organize etmesi pek mümkün değil" diye konuştu.

Çemezov Russia Today’e (RT) açıklamalarda bulundu.

"Savunma silahı" hatırlatması

 S-400’lerin savunma amaçlı silahlar olduğunu ve saldırı amaçlı eylemlerde kullanılamayacağını belirten Çemezov "Hal böyleyken NATO ülkelerinin güvenliğini nasıl etkileyeceğini hayal edemiyorum. Aksine Türkiye tarafı NATO ülkelerinin güvenliğini sağlıyor. Bu nedenle ben burada bir sorun görmüyorum” diye konuştu.

"Okul kurulması gerekir"

Türkiye ile yapılan anlaşma sonucu S-400’lerin kısmen yerelleştirilebileceğini belirten Çemezov, Rusya’ya karşı kullanılabilecek bir teknolojinin tamamen transfer edilmesinin ise mümkün olmayacağını söyledi. Çemezov açıklamalarına şöyle devam etti:

İstesek bile Türkiye’nin kendi topraklarında böyle bir süper teknolojili ürünün üretimini bütünüyle organize etmesi pek mümkün değil. Bunun için ilgili bir okul kurulması gerekir. Bu nedenle endişeye gerek yok

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ek sevkiyat görüşmeleri devam ediyor"

Türkiye ile ek S-400 sevkiyatına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini belirten Çemezov "Türkiye’nin ek bir parti S-400 satın alma isteğinden vazgeçeceğini düşünmüyorum" diye konuştu.

ABD ile kriz devam ediyor

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasının ardından ABD ile yaşanan kriz devam ediyor. Joe Biden’in ABD Başkanı seçilmesinin ardından ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü olarak görevlendirilen John Kirby, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Türkiye'ye Rusya'dan satın aldığı hava savunma sistemi S-400'lerden vazgeçmesi çağrısı yaparak, "Bu konudaki duruşumuz değişmedi. Türkiye'ye S-400 sistemini elinde tutmama çağrısı yapıyoruz" demişti.

 

 

 

Independent Türkçe, RT, TASS, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU