Yol kenarında ölü ve hamile bir tilki bulan çiftçi sezaryenle 4 yavruyu kurtardı

Yeni ölmüş tilkinin karnının hareket ettiğini gören çiftçi, sezaryen ameliyatını “içgüdüsel” olarak gerçekleştirdiğini söyledi

Emma Snaith - The Independent

İngiltere’de bir çiftçi, bir gece yarısı yolun kenarında ölü yatan tilkiye sezaryen ameliyatı uygulayarak 4 yavru tilki doğurttu.  

Çiftçi Chris Rolfe gece yarısı Batı Sussex’te bulunan Cowfold’a yakın çiftliğinden evine dönerken, araba çarpması sonucu yol kenarında yatan bir tilki gördü.

Arabayı durdurarak tilkinin yanına giden Rolfe, hayvanın öldüğünü ancak karnının içerdeki yavrulardan dolayı oynadığını fark etti.  

Rolfe arabasına koşarak aldığı bıçağıyla tilkiye sezaryen ameliyatı uyguladı. 
 


Rolfe, “O anda bunun hakkında çok fazla düşünemedim. Hemen sezaryen ameliyatı uygulamalıydım çünkü geçen her dakika çok önemliydi” diyen Rolfe, “Bu tamamen içgüdüseldi. Aksi takdirde tek bir can yerine tüm yavrular ve anne ölecekti” diye konuştu.  

Geçmişte de bir koyuna sezaryen ameliyatı uygulayan ancak herhangi bir veterinerlik eğitimi bulunmayan Rolfe ameliyat sonrası yavruları cebine koyarak tilki bakımından anlayan annesine götürdü.

Anne Jean Rolfe ve oğlu yavruları temizledikten ve kuruttuktan sonra karton bir kutuya koyarak ısıtmaya çalıştı ve 20 dakikada bir sütle besledi.

Jean Rolfe, “Eğer Chris arabasını durdurmasaydı, yavrular hayatta kalamazdı… Pek çok insan tilkileri evcil hayvan olarak sahiplenmekten bahsediyor ama onlar her ne kadar çok sevimli olsalar da, vahşiler ve vahşi kalmak durumundalar” dedi.

Tilki projesi (Fox Project) isimli bir yerel yardım kuruluşuyla çalışan aile, 7 haftalık yavruların doğaya salınacak kadar sıhhat kazanması ve güçlenmesi için çalışıyor. Yavrular 6 aylık olduğunda doğal ortama bırakılacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU