The Guardian Alaattin Çakıcı'yı yazdı: Yeni bir siyasi iklimin habercisi

Makalede MHP lideri Bahçeli için "Son birkaç yıldır etkili bir koalisyon ortağı haline gelen aşırı milliyetçi siyasi dinozor" denildi

Birleşik Krallık merkezli The Guardian gazetesi organize suç örgütü yöneticisi olmaktan hüküm giyen Alaattin Çakıcı hakkında bir makale yayımladı.

"Türkiye'nin mafya babaları karanlıklardan çıkıp kamusal alana geliyor" başlıklı makalede, "Ülke tarihinin kanlı bir döneminin oyuncuları şimdi Türk sağı tarafından 'halk idolleri' olarak görülüyor" ifadeleri yer aldı.

 MHP lideri Devlet Bahçeli ile Alaattin Çakıcı'nın birlikte çekilen bir fotoğrafıyla yayımlanan makalede Bahçeli için "Erdoğan'ın hükümetinde son birkaç yıldır etkili bir koalisyon ortağı haline gelen aşırı milliyetçi siyasi dinozor” ifadesi kullanıldı.

Makale şu ifadelerle devam etti:

Alaattin Çakıcı, Türkiye'nin en kötü şöhretli mafya babası. 41 siyasi cinayetle suçlandı ve küçük çocuklarının önünde vurulan eski eşinin öldürülmesi emri verdiği için hapse atıldı; buna rağmen geçtiğimiz sene dikkat çekici bir şekilde siyasi tutukluları kapsamayan bir korona virüsü affında, mafyanın onlarca başka ağır topuyla beraber serbest bırakıldı.  Türkiye mafyasının kamusal alandaki ani rehabilitasyonu halkın tasavvurunda yer etmiş durumda. Bu durum aynı zamanda, devletin geçmişin karanlık isimlerini en iyi ihtimalle tolere ettiği, en kötü ihtimalle kucakladığı yeni bir siyasi iklimin habercisi.

"Türk istihbaratı mafyayla ortaklık kurdu"

Gazete Duvar'ın The Guardian'dan aktardığı makalede Ülkücüler için "Bozkurt Hareketi” tanımı kullanılarak "Neo-faşist bir paramiliter grup' olarak tanımlandı.

Makale "Türkiye tarihinin bu dönemi, Bozkurtlar gibi aşırı sağ örgütlenmeler ile PKK gibi solcu gruplar arasındaki şiddetle karakterize edilecek şekilde karanlık ve kanlıydı. Bu yıllarda Türk istihbarat kurumu siyasi suikastlar gerçekleştirmek için mafyayla ortaklık kurdu" ifadeleriyle devam etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Makalede Çakıcı'nın son dönemdeki eylemleri şöyle özetlendi:

Çakıcı'nın kendisi, ana muhalefet partisinin liderine ölüm tehditleri gönderdi; bu arada başka siyasi isimleri ziyaret edip sosyal medyada üst düzey dostlara sahip olmakla övündü. Ayrıca, eski bir içişleri bakanı ve üst düzey ordu yetkilileriyle ekim ayında Bodrum'da çekilmiş bir fotoğrafta boy gösterdi; bu kareyi, Erdoğan'ın iktidardaki partisi AKP'yle bağları bulunan zengin bir iş insanı paylaştı. MHP'yi eleştiren bir siyasetçi, bir gazeteci ve bir avukata geçtiğimiz ay Ankara'da gündüz gündüz sopa ve silahlarla düzenlenen saldırılar da 1980'lerdeki kanunsuzluğun rahatsız edici yankılarını içeriyordu.

"Halk idolleri" vurgusu

Makalede Eroin, Organize Suç ve Modern Türkiye'nin Yaratılışı' isimli kitabın yazarı olan akademisyen Ryan Gingeras’ın görüşlerine de yer verildi.
Gingeras, 'Çakıcı gibi gerçek mafya babalarının yeniden ortaya çıkışının, mafyanın dönüşünden çok, bu kişilerin Türk sağında halk idolleri haline gelmesini temsil ettiği' yorumunu yaparak "Bu eskiye ait karakterler bence bize, Türkiye'de yeni bir siyasi ortamın bulunduğunu anlatıyor. Bu kişilerin geçmişteki suçlarının affedildiği bir ortam. Ve AKP için şu açığa kavuşuyor: MHP'nin sert milliyetçi duruşunu kucaklamak onların siyasi projesine zarar vermiyor. Hatta yardımcı bile olabilir” ifadesini kullandı.

"Bahçeli, Erdoğan için sorunlu müttefik"

Makalede MHP’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan için "sorunlu” bir müttefik olduğu belirtilirken şu ifadeler kullanıldı:

Bahçeli'nin geçmişte merkez dışında bulunan partisi Erdoğan için sorunlu bir müttefik. AKP ve MHP farklı tür milliyetçiliklere inanıyor. İlki İslamcı, ikincisi laik. Bu farklılık, bir dizi önemli iç ve dış politika meselelerinde anlaşmazlık yaratıyor. Fakat 2016'daki başarısız darbe girişiminden sonra Türkiye'deki siyasi ittifakların dönüştürülme yöntemlerindeki en önemli şeylerden biri, Türkiye'de aşırı sağın önde gelen bir siyasi güç olarak yeniden doğuşu oldu. Son 20 yılda diğer potansiyel siyasi ortakların büyük çoğunluğunu yabancılaştıran Erdoğan'ın, AKP'nin halk desteği de azalmaya devam ederken, iktidarda kalmak için artık MHP'yle birlikte olmaktan başka pek şansı yok.
AKP'nin kendisi de yolsuzluğa ve suç skandallarına yabancı değil. MHP'nin ve nahoş dostlarının artan önemi, bazılarına Türkiye'nin zamanla hakikaten bir mafya devletine dönüşüp dönüşmeyeceğini düşündürüyor.

 

 

Independent Türkçe, Guardian, Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU