Antik Mısır'ın Monalisa'sı, soyu tükenmiş bir hayvanı bilim dünyasına kazandırdı

Binlerce yıldır Mısırlı bir prensin mezarını süsleyen tablodaki benekli kazın, daha önce keşfedilmemiş bir türe ait olduğu düşünülüyor

Mısırlı prens Nefermaat ve eşi Atet'in mezarını süsleyen tabloda üç farklı türden 6 kaz yer alıyor (C.K. Wilkinson)

Antik Mısır'dan kalma bir sanat eseri, bilim dünyasında daha önce hiç bilinmeyen, soyu tükenmiş bir kaz türünü ortaya çıkardı.

Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nden bir araştırmacı Antik Mısır'da yapılmış 4 bin 600 yıllık resmi incelerken benekli bir kaz gözüne çarptı.

Dr. Anthony Romilio, bu tuhaf ve güzel kuşun vücudunda, yüzünde, göğsünde, kanatlarında ve bacaklarında farklı, cesur renkler ve desenler bulunduğunu, bu desenlerin de günümüzdeki kazlardan epey farklı göründüğünü fark etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Romilio, "Meidum Geese isimli tablo, 1800'lerde keşfedilmişti, o zamandan beri hayranlık uyandırıyor ve 'Mısır'ın Mona Lisa'sı diye niteleniyor" ifadelerini kullandı.

Uzmanlara göre bu tablo aslında bir zamanlar daha büyük bir eserin parçasıydı. Binlerce yıldır Mısırlı bir prensin mezarını süsleyen bu eserde kuşlara tuzak kurup yakalamaya çalışan insanlar resmediliyordu.

Romillio, "Ama görünüşe göre kimse, bu resimde bilinmeyen bir türün tasvir edildiğini fark etmemiş" dedi ve ekledi:

Bunun bir sanat eseri olması, tasvir ettiği kuşun modern kazlardan farklı olmasını açıklayabilirdi elbette. Ancak o kazı alanında bulunan sanat eserleri, kuşların ve memelilerin son derece gerçekçi tasvirlerini yapıyor.

Bilim insanı bu çalışma için tabloda tasvir edilen üç kaz türünün ölçümlerini yaptı ve modern kazlarla karşılaştırdı.

Resimdeki türlerden birinin yaban kazı gibi göründüğünü ama aynı zamanda tarla kazı da olabileceğini belirledi. İkinci kaz ise bir sakarcayla aynı özellikleri paylaşıyordu. Ancak üçüncüsü, kırmızı göğüslü kazlarla bazı benzerlikler taşısa da hiçbir modern kuşla eşleşmedi.
 

nL5YUo96SMUFiHJMzvHbD7-970-80.jpg
Bilim insanı resimde tasvir edilen benekli kazı, günümüzde varlığını hala sürdüren kırmızı göğüslü kazlarla karşılaştırdı. İki tür arasında bazı benzerlikler görülse de birbirinden epey farklı olduğu anlaşıldı (Dr. Anthony Romilio)​​


Öte yandan araştırmacılar, bu kaz türünün soyu tükenmiş bir tür olduğunu resmi olarak söyleyemiyor. Zira günümüzde varlığını sürdüren bir türün bu eserde yanlış resmedilmiş olması veya bütünüyle ressamın hayal gücüne dayanması da ihtimal dahilinde.

Dr. Romilio, soyu tükenmiş bazı hayvanların Antik Mısır sanatında daha önce de görüldüğünü ama bunların hepsinin söz konusu nedenlerle bilimsel açıdan doğrulanamadığını belirtti.

Araştırmacı, keşfin önemini ise şöyle açıkladı:

Zoolojik bir perspektiften bakarsak Mısır sanatı, şu anda nesli tamamen tükenmiş gibi görünen bu desenli kazın belgelendiği tek şey.

 

Indepedent Türkçe, Queensland Üniversitesi, Livescience, Science Alert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU