Avrupa havacılığının yeni devleri: Rusya ve Türkiye

Açık konuşalım: Kıta düzeni muhtemelen kalıcı biçimde ters yüz oldu

Moskova'nın yıldızı: Merkezdeki Aziz Vasil Katedrali (Simon Calder)

Onlarca yıldır Avrupa havacılık düzeninin üç kesinliği vardı: Birleşik Krallık (BK) en yüksek sefer sayısına sahipti, en iyi bağlantı şehri Londra'ydı ve Heathrow yolcu sayısı bakımından en yoğun havalimanıydı.

Koronavirüs pandemisi ve pandemiye verilen yanıt bu güvenilir üçlüyü mahvetti. Üstelik bakanların tercih, rekabet, değer ve güvenlik bakımından önceleri dünyanın en iyisi olan havacılık pazarının kaderine açıkça ilgisiz kalması, kalıcı bir değişime işaret ediyor olabilir.

Bu iddiayı havacılık bülteni The Anker Report'un editörü ve easyJet ile Go'nun eski ağ planlayıcısı Ralph Anker'in yürüttüğü dikkate değer bazı araştırmalara dayandırıyorum.

400'den fazla havalimanının Nisan 2020'den Kasım 2020'ye kadarki yolcu istatistiği veri tabanını analiz eden Anker, bunu 2019'un aynı dönemiyle kıyasladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anker'in vardığı sonuç şuydu: Avrupalı iki dev havacılık gücü var ve BK bunlardan biri değil. Her iki güç de iki kıtayı kucaklayan, Asya'nın derinliklerine kadar uzanan ama en kalabalık aktarma merkezleri Avrupa'da bulunan ülkeler.

Türkiye, Rusya'nın önünde açık biçimde lider. Öte yandan Rusya açısından Moskova ve St. Petersburg ötesindeki verilen mevcut değil.

Takip eden üç sırada İspanya, İtalya ve Fransa var. Altıncı sıradaysa neredeyse Almanya'yla başa baş olan BK var.

Kent düzeyine inildiğinde, Aralık verisi Londra'nın neredeyse utanç verici biçimde İstanbul ve Moskova'nın çok gerisinde kaldığını gösteriyor. Rus başkentinin liderliği açıkken, Türkiye'nin en büyük kenti haricinde hiçbir şehir yanına yaklaşamıyor.

Havalimanları tek tek ele alındığında koronavirüsün Batı Avrupa havacılığı üzerinde nasıl yıkıcı olduğu çok daha çarpıcı biçimde açığa çıkıyor.

İstanbul'un parlak yeni havalimanı trafiğinin yüzde 68'ini yitirmiş olsa bile, çoğu rakipten çok daha iyi bir performansa sahip. IST yeni Avrupa liginin zirvesinde yer alıyor.

Moskovalı Domodedovo ve Şeremetyevo ikilisi etkin biçimde ikinci sırayı paylaşıyor. Batı Avrupa'nın eski "4 büyük" aktarma havalimanı arasında en yüksek konumda 4. sıradaki Amsterdam yer alıyor.

Sonra İstanbul bir kez daha Boğaz sularının Asya yakasındaki Sabiha Gökçen (SAW) şeklinde ortaya çıkıyor.

Londra Heathrow, Paris CDG'nin çok az önünde 6. sırada yer alırken, 8. sıradaki Vnukovo'yla Moskova ilk 10'da 3 havalimanına sahip oluyor. Daha sonra, Iberia Havayollarının çatı kuruluşu IAG'nin Avrupa devi olarak öne çıkarmak istediği Madrid geliyor.

Frankfurt ilk 10'da kalma mücadelesi veriyor.

Fransız başkentine hizmet veren ikinci havalimanı Orly 11. sıradayken, Rusya'nın ikinci kentine hizmet sunan St. Petersburg hemen arkasında bulunuyor.

Barselona ve Lizbon şanslı 13. sıra için mücadele veriyor. 15. sırada alışılmadık bir görüntü, Rusya'nın Karadeniz mücevheri Soçi var.
 

81c7f656-1d45-4cbb-8c72-6282370775f5.jpg
Parlayan yıldızlar: Aralık 2020'de Avrupa'nın en başarılı havalimanları (Ralph Anker)


Kuzeybatı Avrupa, havacılık sektörü açısından bir felaket yaşadı. Britanya hükümeti bunun gelecek aylar boyunca da devam etmesini sağlamakta kararlı görünüyor.

Boris Johnson'ın meşhur tecritten çıkış yolu haritası bir spa'nın neler sunabileceğine (sauna ve buhar odası yok) dair karmaşık ayrıntılar içerse de, anlamlı bir iç havacılığın ne zaman ve nasıl başlayacağına dair kesinlikle hiçbir bilgi içermiyor. Üstelik, Başbakan'ın açıklaması ile herhangi birimizin eğlence maksatlı seyahat edebileceği zaman arasında asgari 12 hafta geçmiş olacak.

Yolcuların yitirdiği fırsatlar şok edici ancak BK havacılığını Avrupa'nın zirvesine çıkarıp orada tutan profesyonellere verilen zarar çok daha kötü.

Tecrübelerime göre ulaştırma bakanlarının genellikle kısa ve unutulabilir kariyerleri oluyor. Grant Shapps hariç. Shapps, havacılık tarihine bir sektörün komple yıkımına başkanlık eden adam olarak geçecek: Sadece aylar süren bir uçuş yasağı politikası oluşturmakla kalmadı, sonrasında yaz yolcularını da rezervasyon yaptırmamaya çağırdı. Fakat belki de İstanbul ve Moskova'dakiler Shapps'a daha nazik bakacaktır.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU