Reyhanlı ve Niğde saldırılarında adı geçen Heysem Topalca Konya'da trafik kazasında öldü

Niğde'deki IŞİD saldırısı nedeniyle Topalca'ya 12 yıl hapis cezası verildiği ancak, hakkında herhangi bir aranma, yakalanma ve infaz kararı olmadığı kaydedildi

11 Şubat 2013 Cilvegözü, 11 Mayıs 2013 Reyhanlı, 20 Mart 2014 Niğde saldırıları ile 7 Kasım 2013’te Adana’da yakalanan bir TIR dolusu roket başlıklarıyla ilgili soruşturmalarda adı geçen Heysem Topalca Konya'da trafik kazasında öldü.

Karapınar-Konya yolunda 11 Şubat'ta meydana gelen kazada araçta bulunan üç kişi hayatını kaybetti, beş kişi de yaralandı.

Hayatını kaybedenlerden birinin adı “Heysem Tabalci” (54) olduğu belirtidi. Heysem Topalca’nın oğlu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla babasının öldüğünü doğruladı.

Sözcü'de yer alan habere göre; emniyet ve jandarma yetkilileri Heysem Topalca'ya Niğde Ulukışla'daki IŞİD saldırısının ardından Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 12 yıl kesinleştirilmiş hapis cezası verildiği ancak, hakkında herhangi bir aranma, yakalanma ve infaz kararı olmadığını kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

‘Hayalet Komutan' ve ‘İkinci Yeşil' lakaplarıyla anılan Heysem Topalca için, Alican Uludağ'ın 2016 yılında Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan haberinde şu bilgilere yer verilmişti:

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün El Kaide raporunda Topalca’nın 2011-2014 yılları arasında 873 kez Türkiye’ye giriş çıkış yaptığı ifade edilmişti.

Topalca’nın Özgür Suriye Ordusu’nun toplantılarına katıldığı belirtilen raporda, bu kişinin El Kaide ve El Nusra örgütleriyle de bağlantısı olduğuna dikkat çekilmişti.

Türkiye’de iki kez gözaltına alınan ancak serbest bırakılan Topalca adı, 53 kişinin öldüğü Reyhanlı katliamında gündeme gelmişti. Davanın tutuklu sanıkları Yusuf Nazik ve Mehmet Gezer, Topalca’yı kendilerini ‘tuzağa düşürmekle’ suçlayarak, “Reyhanlı’dan mal geçirmek için işbirliği yapıyorduk. Patlamada kullanılan minibüsler kaçakçılık için hazırlanmıştı” demişti.

Niğde saldırısında adı geçmişti

MİT’e çalıştığı iddiaları sıkça gündeme gelen Heysem Topalca, Niğde’nin Ulukışla ilçesinde 1 astsubay, bir polis ve bir vatandaşın öldüğü IŞİD saldırısına da adı karışmıştı. Davanın iddianamesinde sanık olan Topalca hakkında mahkeme yakalama kararı çıkarmıştı.  İddianamede, şüpheliler Çendrim Ramadani, Benyamin Xu ve Muhammed Sakiri’nin Suriye’deki IŞİD’e bağlı kamptan, İstanbul’da silahlı ve bombalı eylem yapmak için ayrıldıkları öne sürülürken, bu kişilerin Topalca tarafından Yayladağı’ndan yasadışı yollarla Türkiye’ye sokulduğu, İstanbul’daki bağlantılarının da yine aynı kişi tarafından ayarlandığı anlatılmıştı.

Topalca’nın adı, Adana’da 7 Kasım 2013’te, dorsesinde 933 roket başlığı ve 10 farklı ebatta alüminyum boru bulunan TIR olayında da geçmişti. 

 

 

Independent Türkçe, Cumhuriyet, Sözcü, T24,

DAHA FAZLA HABER OKU