Yeme-içme sektörü 1 Mart hazırlığında… TESK: Esnafa hibe veya uzun vadeli kredi imkanı sunulmalı

Uzun süredir kapalı olan yeme-içme sektöründeki esnafın, gözü-kulağı atılacak yeni adımlarda. Esnaf, kafe ve restoranlara HES kodu ile girilmesi, işyerlerinin yüzde 50 kapasiteyle açılması ve kısıtlamanın 22.30'a uzatılmasını istiyor

Yeme-içme sektörü 1 Mart hazırlığında / Fotoğraf: AA

Koronavirüs (Kovid-19) salgını önlemleri nedeniyle kafe, restoran ve lokantalar 20 Kasım 2020'den beri kapalı.

Ancak yeme-içme sektöründe faaliyet yürüten işyerlerinin 1 Mart'tan itibaren kademeli olarak normalleşmenin uygulanması bekleniyor.

Kira ve faturalarını ödeyemez durumda geldikleri belirtilen esnafın gözü-kulağı atılacak adımlarda.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümet yetkililerin soruna çözüm için esnaf temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirdiği biliniyor.

Bununla ilgili dün İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl ve Yönetim Kurulu üyeleriyle İstanbul'da görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin detaylarını paylaşan Yerlikaya, "Kademeli normalleşmeye geçiş sürecinde yapılması gereken çalışmaları değerlendirdik" ifadelerine yer verdi.

"125 milyar TL'lik ciro kaybımız oldu"

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl, İstanbul Valisi Yerlikaya ve yürüttükleri çalışmalarla ilgili Independent Türkçe'ye konuştu.

Geçen pazar günü sektör ile alakalı bilgi vermek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldiğini belirten Bingöl, sektör temsilcileri olarak Vali Yerlikaya'ya taleplerden oluşan bir rapor sunduklarını söyledi.

 

Ramazan Bingöl - Ali Yerlikaya
Ramazan Bingöl - Ali Yerlikaya / Fotoğraf: Twitter

 

İstanbul Valiliği ile beraber bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Bingöl, sorunun çözümü için kurulların oluşturulacağını aktardı.

"Görüşmede kafe ve restoranların 1 Mart'ta açılması konuşuldu mu?" sorusuna yanıtlayan Bingöl, "Görüşmeyle ilgili detaylı açıklama yapamıyoruz. Kafe ve restoranlara HES kodu ile girilmesi, işyerlerinin yüzde 50 kapasite ile açılması, akşam saat 21.00'de biten kısıtlamanın 22.00-22.30'a kadar uzatılması ve hafta sonu en az bir günün serbest olması gibi taleplerimiz var. Ama bizim için en önemli işyerlerinin HES kodu ile açılmasıdır" diye konuştu.

Sektör olarak 125 milyar liralık bir ciro kaybı yaşadıklarını ifade eden Bingöl, şunları kaydetti:

"Şu an 125 milyar cironun yüzde 60'ı gitti. Çünkü Türkiye'de 150 bine yakın restoran ve lokanta var. Bunların yüzde 50'sinin paket yapma kabiliyet ve organizasyonu yok. Dünya mutfağı, balıkçı, kafe ve nargile kafe gibi işyerlerinin yüzde 50'i tamamen kapalı. Kalan yüzde 50'nin yüzde 20-30'a yakını paketle döndürmeye çalışıyor." 

"Esnafa hibe veya uzun vadeli kredi imkanı sunulmalı"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken de esnafın dükkan açma hazırlıklarının sürdüğünü söyledi.

 

Bendevi Palandöken
Bendevi Palandöken / Fotoğraf: AA

 

Uzun süredir bir kısım işyerinin tamamen kapalı, bir kısmının da kısmen kapalı olduğunu anımsatan Palandöken, "Kahveler, kıraathaneler, düğün ve spor salonları, pastaneler ve lokantalar kapalı. Hangi meslek dalının ne zaman ve nasıl açılacağı Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklamasıyla belli olacak" dedi.

Esnafın ekonominin bel kemiği hatırlatmasında bulunan Palandöken, dükkanlarının açılmamasının işsizliği tetikleyeceği uyarısında bulunarak şunları kaydetti:

"Esnafımız hazırlıklarını sürdürüyor. Hijyenden mesafeye, masa örtüsünden oturma şekline kadar her şey düzenlenecek. Sayın Cumhurbaşkanı açıklayacak ama 1 Mart'ta işyerlerinin açılmasını bekliyoruz. Ancak esnaflar işyerini açarken yeni malzemeler almak zorunda. Esnafın tüm bu zorlukların altından kalması için ya hibe ya da uzun vadeli kredi imkanı sunulmalı." 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU