Uluslararası sivil toplum örgütleri, BMGK'ye çağrıda bulundu: Myanmar ordusuna karşı harekete geçilsin

Yapılan ortak açıklamada, ''Myanmar'a silah transferine izin veren Çin, Rusya, Hindistan, İsrail, Kuzey Kore, Filipinler ve Ukrayna, bu ülkeye silah ve teçhizat tedarikine derhal son vermeli'' denildi

Fotoğraf: Reuters

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de aralarında olduğu 137 sivil toplum örgütü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK)  Myanmar ordusuna silah ambargosu uygulanması çağrısında bulundu.

Sivil toplum örgütleri BM Güvenlik Konseyine açık mektup göndererek, Myanmar'da darbe yapan orduya karşı harekete geçilmesi istendi. 

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Myanmar'a silah transferine izin veren Çin, Rusya, Hindistan, İsrail, Kuzey Kore, Filipinler ve Ukrayna, bu ülkeye silah ve teçhizat tedarikine derhal son vermeli.

Myanmar ordusunun Kasım 2020 seçimlerini geçeriz kıldığına ve darbeden bu yanan sivilleri gözaltına aldığına işaret edilen açıklamada, Arakanlı Müslümanlara yönelik yıllardır işlenen ''savaş suçları'' da göz önünde bulundurulduğunda konseyin en azından yaptırım uygulayabileceği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada ayrıca konseyin darbe liderliğine küresel seyahat yasağı getirme ve mal varlıklarını dondurma gibi yaptırımlar da uygulaması gerektiği ifade edildi. 

Ne olmuştu?

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede yükselen gerilimin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.  

Ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum darbeyi kınayan açıklamalar yapmıştı.

Halk, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlarken polis yer yer göstericilere müdahalelerde bulunmuş, ordu bazı kentlerde sıkıyönetim kararı almıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU