Çin Dışişleri Sözcüsü: Çinliler neden Twitter ya da Facebook kullanamasın ki?

Koronavirüsün kökeniyle ilgili soru, pek de beklenmeyen cevaba yol açtı

Elli yaşındaki Hua Çunying'in sözleri, gaf olarak görüldü (Çin Dışişleri Bakanlığı)

2015'te basın özgürlüğüne katkıda bulunmak amacıyla kurulan Hong Kong Free Press internet sitesinin yayımladığı habere göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Çin vatandaşlarının Facebook ve Twitter gibi yabancı sosyal medya platformlarını kullanamamalarını sorguladı.

Perşembe düzenlenen basın toplantısında konuşan Hua'ya ABD merkezli Associated Press haber ajansının yaptığı haber soruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu haberde "dünyanın ilk küresel dijital dezenformasyon kampanyasını" yürüttüğü öne sürülen Pekin yönetiminin, "Kovid-19, Çin'den değil, ABD'den kaynaklandı" argümanını haberlerle yaydığı iddiaları yer alıyordu. 

"2019 ortasından bu yana Çin'in diplomatik hesapları Twitter'da üç, Facebook'taysa iki kattan fazla arttı" denilen habere cevap veren Hua, ABD'li yetkililer ve medyayı kendilerini karalayacak haberler ve komplo teorileri yaymakla suçladı. 

Pek çok Batılı yetkilinin Çin'in Weibo ve WeChat gibi uygulamalarını kullandığını belirterek şöyle konuştu:

Yabancılar Çin'in sosyal medya platformlarını kullanabilirken, Çinliler neden Twitter ya da Facebook kullanamasın ki? Diğer ülkelerdeki insanlarla bilgi paylaşımı ve iletişim için fazladan bir kanal daha açıyoruz.

On yılı aşkın süredir Twitter ve Facebook'un yasaklı olduğu ülkenin üst düzey yetkililerinden birinin cevabı, Pekin yönetimine muhalif olanların dikkatini çekti. 

Hong Kong Free Press sitesinin haberinde, Batılı diplomatların Çin'in sosyal medya platformlarında paylaştığı gönderilerin de sansüre uğramasından şikayetçi oldukları hatırlatıldı. 

Twitter da geçen sene dezenformasyon kampanyası yürüttükleri gerekçesiyle Pekin yönetimiyle bağlantılı olduğunu öne sürdüğü 170 binden fazla hesabı kapatmıştı. 


Independent Türkçe, Hong Kong Free Press 

DAHA FAZLA HABER OKU