AB'den Rusya'ya "Navalni" misillemesi: Putin'e yakın dört Rus yetkiliye yaptırım uygulanacak

Yaptırımların mart ayı başında onaylanması bekleniyor

Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Rus muhalif Alexei Navalni'nin tutuklanmasına sembolik bir karşılık olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın dört üst düzey Rus yetkiliye yaptırım getirme konusunda anlaştı.

Mart ayı başlarında AB tarafından resmi olarak onaylanması beklenen yaptırımlar, Fransa, Almanya, Polonya ve Baltık devletlerinin; AB'den Putin'e, Rusya'da tartışma ve gösteri özgürlüğünün engellenmemesi gerektiği mesajını göndermeye çağırmasının ardından geldi.

Geçtiğimiz aylarda Navalni Rusya'da komaya girdikten sonra Berlin'de tedaviye alınmış ve Sovyet tarzı sinir gazı Novichok ile zehirlendiği açıklanmıştı. Daha sonra Rusya'ya dönen 44 yaşındaki Navalny, Moskova havalimanına varışında 17 Ocak'ta tutuklanmıştı. Ardından protestolar patlak vermişti.

Hapis cezası aldı

Rusya'da çıkarıldığı mahkeme Navalni'ye 3.5 yıl hapis cezası vermişti.

AB'nin dış politikadan sorumlu yetkilisi Josep Borrell gazetecilere yaptığı açıklamada, yaptırımların yeni bir çerçeve kapsamında uygulanacağını söyledi.

Bu yeni çerçeve AB'nin dünya genelindeki insan hakları ihlallerine karşı önlem almasına imkan tanıyacak.

AB, Navalni'ye yapılan muameleye tepki olarak altı Rus ve bir bilimsel araştırma merkezine yönelik yaptırım getirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kremlin zehirleme iddialarını reddediyor

Navalni, geçen yıl Ağustos'ta ayında zehirlenmenin arkasında Kremlin'in olduğunu söylüyor ancak Kremlin iddiaları reddediyor. Şartlı tahliye şartlarını ihlal ettiği için 2 Şubat'ta tutuklanan Navalni Cumartesi günü temyiz davasını kaybetti.

Rusya, AB'yi içişlerine müdahale etmekle suçluyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Navalni'nin 17 Şubat'ta serbest bırakılmasını talep etmesinden sonra, Rusya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni de içişlerine karışmakla suçladı.

Rusya'dan tepki

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada da yaptırım kararı çin "hayal kırıklığı" tepkisi gelmişti. Açıklamada, AB’nin Rusya ile ilişkilerde son yıllarda tamamen başarısız olan yapay bağlantılar, yaptırımlar ve baskıların yönünü yeniden kavrama fırsatını kaçırdığı iddia edilmişti.

 

 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU