Sony ve Toshiba'nın da aralarında yer aldığı 12 Japon şirketinden Uygur tepkisi: Çin ile yapılan iş anlaşmaları gözden geçirilecek

Söz konusu şirketler, Çinli ortaklarıyla işlerini bırakacaklarını veya bırakmayı düşüneceklerini duyurdu

Çin'deki Müslüman Uygur azınlıkların fabrikalarda kötü şartlar altında ve zorla çalıştırıldıkları belirtiliyor /  Fotoğraf: AP

Japonya'da 12 büyük şirket Sincan bölgesindeki Müslüman Uygur azınlığın zorla çalıştırıldığı gerekçesiyle bazı Çinli şirketlerle iş anlaşmalarını gözden geçireceklerini açıkladı.

Euronews Türkçe'de yer alan habere göre, Japon şirketler, Çinli ortaklarıyla işlerini bırakacaklarını veya bırakmayı düşüneceklerini duyurdu.
Söz konusu şirketler arasında Sony, Toshiba, Hitachi, Fast Retailing, Ryohin Keikaku gibi uluslararası ticaret yapan markalar bulunuyor.

ABD ve Birleşik Krallık'ın pamuk ve Sincan bölgesinden gelen diğer ürünlere ithalat kısıtlamaları getirmesinin ardından, diğer ülkelerde de "insan hakları ihlallerine karşı harekete geçmeleri" için baskı artıyor.

Japantimes'ın haberine göre, benzer yaptırımları yavaş uyguladığı için eleştirilen Japon hükümeti, "Çin'i kışkırtma korkusuyla bu konuyu ele alırken pasif kaldı"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD ve Birleşik Krallık yasak getirmişti

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab geçen ocak ayında yaptığı bir açıklamada, Çin'in Uygur Türklerine yönelik muamelesinin barbarlık düzeyinde olduğunu belirterek, zorla çalıştırarak elde edilen ürünlerin ticaretine yasak getirileceğini söylemişti.

ABD de, Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığı gerekçesiyle Sincan Üretim ve İnşaat Şirketinden (XPCC) pamuk ürünlerinin ithalatını yasaklamıştı. 

ABD Gümrük ve Hudut Muhafaza İdaresinden yapılan açıklamada, "Gümrük ve Hudut Muhafazaya bağlı Ticaret Ofisi, tutukluların istihdamı dahil zorla çalıştırma yöntemi ile üretildiğine yönelik alınan makul bilgiler üzerine XPCC'nin ürettiği pamuk ürünlerine Gümrük Geçişini Durdurma Emri (WRO) uygulanması talimatı verdi" denilmişti.
 

Independent Türkçe, Euronews Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU