Cumhuriyetçilerin neredeyse yarısı, Trump'ın kuracağı yeni bir partiye katılabilir

Ankete katılan Cumhuriyetçilerin yarısı, kendi partilerinin Trump'a daha sadık olması gerektiğini söyledi

Bir süre önce Trump'ın yeni bir parti kurma arayışında olduğuna dair haberler gündeme gelmişti (AFP)

Yapılan yeni bir anket, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın ocak ayında Kongre Binası'nın basılması sonrası ikinci kez azil soruşturmasına maruz kalmasına rağmen Cumhuriyetçi destekçilerinden gelen sadakatin sürdüğünü ortaya koydu.

Suffolk Üniversitesi-USA Today ortaklığıyla gerçekleştirilen ve pazar günü yayımlanan araştırma, Trump'ın Cumhuriyetçi Parti seçmenleri arasında sahip olduğu büyük desteği bir kez daha teyit etti. Anket, katılımcıların yaklaşık yüzde 46'sının Trump'ın yeni bir parti kurması durumunda bu hareketi desteklemek için Cumhuriyetçi Parti'den ayrılabileceğini gösterdi.

Milwaukeeli 27 yaşındaki Cumhuriyetçi Brandon Keidl ankete katıldıktan sonra verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı:

Cumhuriyetçilerin bizim için yeterince mücadele etmediğini düşünüyoruz ve hepimiz Donald Trump'ın bizim adımıza her gün elinden geldiğince savaştığını görüyoruz.

Ama bir de müesses nizamın Demokratlarıyla her konuda hemfikir olan ve onlara hiçbir zaman karşı koymayan müesses nizam Cumhuriyetçileri var.

Ocak ayında çıkan bazı haberlerde, Trump'ın azil duruşmasında senatörleri kendisini mahkum edecek yönde oy kullanmaktan caydırmak için üçüncü bir parti kurmayı düşündüğü belirtilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha sonra New York Times muhabiri Maggie Haberman, Trump'ın bu fikirden vazgeçmesi için ikna edildiğini söylemişti. Haberman, "Dahası üçüncü bir parti kurma tehdidi savururken aynı anda önseçimleri tehlikeye atmanın hiçbir anlamı olmadığı gerçeği de vardı ve bazı insanlar Trump'ın dikkatini nazikçe bu hakikate çekti" diye yazmıştı.

15 Şubat-19 Şubat döneminde bin Trump seçmeni arasında yapılan ankete katılanların yaklaşık yüzde 80'i, eski başkomutanlarının görevden alınmasını destekleyen Cumhuriyetçi bir adaya oy verme ihtimallerinin daha düşük olduğunu söyledi.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 85'i, 2024 seçimlerinde Cumhuriyetçilerin başkan adayı olması halinde Trump'a oy vereceklerini belirtti.

Ankete katılanların yarısından fazlası, Cumhuriyetçi Parti'nin, daha fazla müesses nizamcı Cumhuriyetçiyi kaybetme pahasına olsa bile Trump'a "daha sadık" olması gerektiğini ifade etti.
 


Hakkındaki azil duruşmasının ardından Trump'ın Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell'ı "aksi, suratsız ve somurtkan bir siyasi düzenbaz" olarak nitelendirerek sert bir saldırıya girişmesi, Cumhuriyetçi Parti içinde göze çarpan bir çatlak doğurmuştu.

McConnell azil duruşmasında Trump'ı beraat ettirme yönünde oy vermiş olsa da, eski patronunun 5 kişinin ölümüne neden olan ayaklanmadan "fiiliyatta ve ahlaki açıdan sorumlu" olduğunu söylemişti.

Birçok Cumhuriyetçi parlamenter, iki Cumhuriyetçi arasında yaşanan atışmanın, Trump sonrası dönemde 2022'de yapılacak ara seçimlerde partinin Senato'da çoğunluğu yeniden kazanma planlarını etkilemesinden endişe duyuyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU