Washington Post'un ikiyüzlülüğü

Washington Post, Biden'in Myanmar ve Rusya hakkındaki açıklamalarını övüyor, ancak İran'dan, terörizminden ve insan haklarına karşı işlediği suçlardan bahsetmiyor. Eğer bu ikiyüzlülük değilse, nedir?

Washington Post, ABD yönetiminin "Tahran'ın ve Husiler, Hizbullah ve diğer ajanlarının Suriye, Irak ve Lübnan'da yaptıkları her şeye rağmen" İran ile müzakere için acele ettiği bir zamanda, Mısır'a karşı kışkırtıcı bir başyazıyla çıktı!

Geçen cuma günü yayınlanan bu yazıda, ABD Başkanı Joe Biden'in Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yle ve genel olarak Mısır ile olan ilişkileri sert sözlerle eleştirildi. Gazetenin konuyla ilgili olan argümanı ise başlığında yer alan 'eski Başkan Trump'ın Mısır Cumhurbaşkanı ile ilişkileri' ifadesinden ibarettir.

Başyazı bir gazetenin görüşüdür. Washington Post'un ikiyüzlü bir gazete olduğunu, değerlere ve ilkelere değil, kör bir ideolojiye yaslandığını söylüyoruz. Bundan dolayı buna saygı duyulamaz.

Gazete, ABD Başkanı Biden'in Mısır'la olan ilişkilerini insan haklarını bahane ederek eleştiriyor. Ancak ABD'nin gazetecileri ve muhalifleri infaz eden İran ile olan müzakerelerini destekliyor. Hepsi bu kadar değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post, Tharan'ın İranlılara karşı işlediği suçlara rağmen, ABD-İran müzakerelerini destekliyor. Gazete, İran'ı ve Şiileri eleştirenlerin Irak ve Lübnan'da sürekli suikasta maruz kalmalarına rağmen -ki sonuncusu Lübnanlı araştırmacı Lokman Salim'di- ABD-İran müzakerelerini destekliyor.

Washington Post, İran'ın gerçek bir açıklık veya sosyal ya da yasal gelişme olmaksızın aşırılık ve baskı içinde boğulmasına rağmen ABD-İran müzakerelerini destekliyor.

Evet, bütün bunlara rağmen gazete İran'ın suçlarına göz yumuyor. Arap başkentlerinin şikayetçi olduğu İran'daki terörizmi, yıkımı ve aşırılığı hiçbir şekilde eleştirmiyor.

Fakat Mısır söz konusu olduğunda ise insan hakları bahanesiyle ağlamaya başlıyor. Washington Post ve onun ideolojik yaklaşımını izleyenler için devletin yıkılmasının ve yaklaşık yüz milyon Mısırlının güvenliğine yönelik tehditlerin önemli yok. Onların tek derdi kendi yıkıcı gündemlerini uygulamaktan ve ikiyüzlü davranmaktan ibarettir.

Washington Post gerçekten insan hakları odaklı değerleri merkeze alan bir yaklaşıma dayanıyor olsaydı, İran'ın desteğiyle -sırf özgürlük ve sosyal adalet talep ettikleri için- Suriye'de halkını öldüren ve yerinden eden devlet terörüne son verilmesi için yönetime çağrıda bulunurdu.

Washington Post'un ikiyüzlü olduğunu söylüyoruz, çünkü İran rejiminin uluslararası topluma dönüşünü desteklerken Mısır'da insan hakları için göz yaşı döküyor ve Mısır rejimine karşı kışkırtıcı açıklamalarda bulunuyor. Oysa İran, yalnızca İranlılara baskı yapmakla kalmıyor, bölge ülkelerini de tahrip ediyor.

Washington Post, İran ajanlarının Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen'de yaptıklarını görmezden geliyor ve diğer taraftan ABD yönetiminden Mısır'la ilişkilerini kesmesini istiyor. Peki, Çin'in insan hakları sicili ne olacak? Biden Pekin'i de boykot etmeli mi!

Bu doğru olmayan bir söylemdir. Washington Post, Biden'in Myanmar ve Rusya hakkındaki açıklamalarını övüyor, ancak İran'dan, terörizminden ve insan haklarına karşı işlediği suçlardan bahsetmiyor. Eğer bu ikiyüzlülük değilse, nedir?

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU