CHP'den kaçırılma iddialarına ilişkin komisyon önerisi: AK Parti 'Beyaz Torosları' sahiplenen bir dili tercih etmektedir

Özgür Özel tarafından sunulan önergenin gerekçesinde "Mafya yöntemi tarzı bu uygulamalar, kamuoyuna yansısa da etkin bir soruşturma yürütüldüğüne ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır" ifadeleri yer aldı

Fotoğraf: AA

CHP, bazı vatandaşların kaçırılarak bir süre sonra bırakılması iddialarının Meclis'te kurulacak komisyonda araştırılmasını istedi.  

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Türkiye'nin yakın tarihinin, faili meçhul cinayetler, gözaltında kayıplar, işkenceler ve işkencede ölümler ile dolu olduğu hatırlatıldı.

Yakın tarihte yaşanan kötü örneklerden farklı olarak, vatandaşların kaçırılması, kaçırıldıktan bir süre sonra bırakılması olaylarının arttığı belirtildi.

Gerekçede, İstanbul Başakşehir'de 20 Ocak'ta ve Ankara'da 18 Şubat'ta yaşanan iki olayda, sokak ortasında vatandaşların, kendilerini polis ya da kamu görevlisi olarak tanıtan kişiler tarafından kaçırıldığı, işkence gördüğü, darp edildiği iddiasında bulunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İktidara "ülkeyi yeniden 1980'ler ve 1990'lara döndürme niyeti" suçlaması

Bu sürece yönelik etkin bir soruşturma yürütülmediği gibi kamuoyu vicdanını rahatlatacak bir açıklamada da bulunulmadığının öne sürüldüğü gerekçede, şunlar kaydedildi:

Mafya yöntemi tarzı bu uygulamalar, kamuoyuna yansısa da etkin bir soruşturma yürütüldüğüne ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır. İktidar partisinin ülkeyi yeniden 1980'ler ve 1990'lara döndürme niyetinde olduğu partili sözcülerin ve bakanların yaptığı kimi açıklamalarla deşifre olmakta, Adalet ve Kalkınma Partisi, bu yılların kötü uygulamaları için bir simge niteliği taşıyan 'Beyaz Torosları' sahiplenen bir dili tercih etmektedir.

Kaçırılma iddialarının Meclis'te kurulacak komisyonda araştırılması istenen gerekçede, "İstanbul ve Ankara'da 2021 yılı içinde yaşanan iki olaya yönelik tatminkar bir soruşturma yürütülmemesinin gerekçeleri ile kendini kamu görevlisi olarak tanıtan kişilerin tespit edilebilmesini engelleyen mekanizmaların açığa çıkarılması, devlet içinde hukuk dışı yöntemlere başvuran bir grubun olup olmadığının belirlenebilmesi, ifade özgürlüğünü kısıtlayan uygulamalar ile artan insan hakları ihlallerinin nedenleri, araştırılması amacıyla Meclis araştırması açılmasını arz ederim" ifadelerine yer verildi. 

Ankara'da kaçırılma iddiaları

Ankara’da, 18 Şubat'ta Türkiye İşçi Partisi (TİP) il yöneticisi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğrencisi Ali Berke Ayduğan, Öğrenci Kolektifleri üyesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi Uğurcan Baynal ile Sena Bademli polis olduklarını beyan eden kişilerce gözaltı işlemi uygulanmadan alıkonulduklarını ve tehdit edilerek darp edildiklerini idda etmişlerdi.

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU