Küreselleşmenin böylesi: ABD, Nijeryalı Instagram fenomenini Kuzey Koreli hackerlarla çalışmaktan yargılıyor

ABD'li yetkililere göre Kim Jong-un'un desteklediği hackerlar "dünyanın önde gelen banka soyguncuları"

Ramon Olorunwa Abbas, Instagram'da sık sık lüks otomobillerle ve özel jetlerle fotoğraflar paylaşıyordu (ABD Adalet Bakanlığı)

ABD Adalet Bakanlığı 17 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Roman Olorunwa Abbas adlı Nijeryalı sosyal medya fenomeninin çeşitli bankalardan 1,3 milyar dolardan (yaklaşık 9 milyar TL) fazla para ve kripto para çalan Kuzey Koreli hackerların parayı aklamasına yardım ettiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hushpuppi adıyla bilinen ve Instagram'da 2,5 milyon takipçiye sahip 38 yaşındaki Abbas tutuklandı.

Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Birimi Başkanı John Demers ise Jon Chang Hyok, Kim II ve Park Jin Hyok adlı Kuzey Koreli hackerların devlet destekli olduğunu iddia etti ve "dünyanın önde gelen banka soyguncuları" dedi.

ABD yönetimine göre, söz konusu üçlüyle birlikte Kuzey Koreli kimliği ve sayısı belirsiz hackerlar, Sony'ye 2014'te düzenlenen siber saldırıya karışmış ve 2016'da Bangladeş Merkez Bankası'nda 1 milyar dolarlık (yaklaşık 6 milyar 960 milyon TL) hırsızlık girişiminde bulunmuştu. Yetkililer, hackerların son dönemde kripto para hırsızlığına odaklandığını söyledi.

Adalet Bakanlığı, hackerların Şubat 2019'da Malta'daki bankadan çaldığı parayı aklamak için Abbas'ın da aralarında bulunduğu bir şebekeye başvurduğunu öne sürdü. Abbas'ın, daha önce milyonlarca dolar para aklamakla suçlanan Kanadalı Ghaleb Alaumary'yle çalıştığı belirtildi.

Bloomberg'ün haberine göre, Alaumary'nin Ekim 2019'da ABD yetkilileriyle işbirliği yapmaya başladığı ve 2020 Kasım'da yetkililerle gizlice anlaşmaya vardığı ortaya çıktı.

Abbas temmuz ayında ABD'ye getirilmişti

3 Temmuz'da bir açıklama yapan Adalet Bakanlığı, Abbas'ın İngiltere Premier Ligi'nde adı açıklanmayan bir futbol kulübünden 100 milyon sterlin (yaklaşık 975 milyon TL) çalmayı planladığı ve bir kişiyi yaklaşık 923 bin dolar (yaklaşık 6 milyon 450 bin TL) dolandıran grubun parçası olduğunu iddia etmiş ve şüphelinin ABD'ye getirildiğini açıklamıştı.

Abbas'ın avukatı Gal Pissetzky ise müvekkilinin FBI tarafından kaçırıldığını ve "kesinlikle suçsuz olduğunu" söylemişti. Ancak Pissetzky'nin ocak ayında Abbas'la yollarını ayırdığı öğrenildi.

 

Independent Türkçe, Bloomberg, Forbes

DAHA FAZLA HABER OKU