Bilim insanları açıkladı: Yarasalar karanlıkta aşkı nasıl buluyor?

"Yarasa parfümlerinin kimyasını ve hangi bileşiklerin onları çekici yaptığını anlamak istiyoruz"

Bilim insanları, dişi ve erkek yarasalar arasındaki farklılıkların uzun zamandır gözden kaçtığını söyledi (Reuters)

Çoğu canlı partner seçimi için görünüşe dikkat ediyor. Örneğin erkek kuşlar, dişilerin dikkatini çekmek için gösterişli tüylerini kullanıyor. Dişi aslanlarsa daha gür yeleli erkekleri tercih ediyor. Peki gececil canlılardan yarasaların erkekleri, dişileri nasıl cezbediyor? Zira çoğu yarasa türü cinsel organları dışında ilk bakışta aynı gözüküyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları yaptıkları araştırmayla bilinen yarasa türlerinin yaklaşık yüzde 10'unun koku salgılayan bir yapıya sahip olduğunu tespit etti. Bu kokuların genellikle çiftleşme döneminde salgılandığına dikkat çekti.

Araştırma ekibinden, Smithsonian Tropikal Araştırma Enstitüsü'nde doktora sonrası araştırmacı Mariana Munoz-Romo, yarasaların gececil olmasının ve uçuş özelliklerinin koku üreten bezlerle yan yana gelmesinin bu hayvanlarda keşfedilen koku yapılarında çeşitlilik sağladığını belirtti.

Araştırma, Munoz-Romo'nun Venezuela'daki güneyli uzun burunlu yarasayı (Leptonycteris curasoae) incelemesiyle başladı. Çünkü bu türdeki erkeklerin, çiftleşme döneminde salgılanan ve dişileri etkilediği düşünülen tükürük, dışkı, idrar ve/veya meni karışımından meydana gelen bir koku yaydığı keşfedildi.

İncelemelerine devam eden Munoz-Romo, Panama'daki saçak dudaklı yarasa (Trachops cirrhosus) erkeklerinin, çiftleşme döneminde kollarındaki kokulu kabuklardan gelen "parfümü" araştırdı. Dişi saçak dudaklı yarasaların, erkeklerin kollarındaki kokulu kabukların büyüklüğüne göre değerlendirme yaptığı da öne sürüldü.

 

 

EurekAlert'ün aktardığına göre bu araştırmalar, çiftleşme dönemindeki yarasalarda kokunun rolüne duyulan ilgiyi artırdı.

Araştırma ekibi, bu yüzden konuyla ilgili yayımlanan bütün makaleleri inceledi. Bulgular, 15 yarasa familyasından 121 yarasa türünde koku üreten yapı olduğunu gösterdi. Bu sayı, bütün yarasa türlerinin yüzde 10'una denk geliyor.

Bilim insanlarının genellikle çiftleşme döneminde salgılandığını söylediği kokular hayvanların kafası, ağzı, kanatları ve cinsel organlarına kadar vücutlarının pek çok farklı bölgesinden gelebiliyor.

Öte yandan, koku salgılayan yapılar hakkında çok az bilgi var. Fakat bilim insanları, hakemli bilimsel dergi Mammal Review'da yayımlanan bulguların yeni araştırmalara imkan sağlayacağına işaret etti. Munoz-Romo şöyle konuştu:

Gelecekte yapılacak araştırmalar, koku üretiminin ve cinsel davranışların zamanlamasının önemini dikkate almalı. Çünkü bu özelliklerin çoğu yılın genellikle kısa olan çiftleşme döneminde sergileniyor… Yarasa parfümlerinin kimyasını ve hangi bileşiklerin onları çekici yaptığını anlamak istiyoruz.

 

Independent Türkçe, EurekAlert

DAHA FAZLA HABER OKU