Kripto para madenciliği şirketleri Bitcoin rüzgarıyla rekora koşuyor: Hisse değerleri 1 yılda yüzde 10 bin arttı

Daha bir sene öncesine kadar "1 dolarlık hisse" diye tanımlanan kripto para madencilik şirketleri, dijital paralar kadar kıymet görüyor. Birçoğunun piyasa değeri 1 milyar doları aştı bile

Fotoğraf: Unsplash/@wildbook

Şubat 2020'de 9 bin dolar civarında olan Bitcoin, bugün yüzde 478 artışla 55 bin doların üzerine çıkmış durumda. Kripto paranın sadece bir aylık yükselişi bile yüzde 80. 

Ki bu yükselişteki en büyük pay, 8 Şubat'ta yapılan açıklamayla, 1,5 milyar dolarlık Bitcoin aldıklarını ve yakında kripto parayla ödeme kabul edeceklerini duyuran, elektrikli otomobil üreticisi Tesla'ya ait. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


2013'ten bu yana dijital para haberciliği yapan Coindesk, Bitcoin'in piyasa değerinin 19 Şubat Cuma günü 1 trilyon doları geçtiğini duyurdu.

Bu, dijital paranın pek çok büyük şirketi de geçtiği anlamına geliyor. 

Piyasa değeri 2 trilyon doları geçen Apple, dünyanın en değerli şirketi iken, Elon Musk'ın kurucusu olduğu Tesla'nın piyasa değeri 700 milyar dolar civarında. 

Herkesin Bitcoin ve beraberinde yükselen dijital paralara yöneldiği dönemde değeri katlanan bir grup daha var: Kripto para madencilik şirketleri. 

Kripto para madenciliği, evdeki bilgisayarla gerçekleşebilen bir olay değil. Özel bir yazılım ve donanıma sahip cihazlara ihtiyaç var. 

Türkiye'nin Türk Lirası tabanlı ilk kripto para alım satım platformu BTCTurk'ün açıkladığı şekilde, "Madencilik yapmak için donanım satın almak, madencilik yazılımlarını çalıştırabilmek, çalışırken ısınan cihazları soğutabilecek ve cihazların elektrik tüketimlerini karşılayabilecek altyapıya sahip olmak gerekiyor." 

Ancak yeterli donanım ve güçlü bir işlemciniz yoksa, elde edilen kripto paralar, elektrik maliyetlerini bile karşılayamayabiliyor. 

Hâliyle kripto para madenciliği ekosistemi, şirketlerle domine edilmiş durumda. Hatta 2017'ye kadar halka arz edilmiş bir tane bile madencilik şirketi yokken bugün hisselerindeki muazzam artış konuşuluyor. 

Fiyatı 50 günde yüzde 330 artan hisse

Bunlardan biri Riot Blockchain. 

2000 yılında kurulan şirketin hisse fiyatı daha geçen yıl mart ayında 60 sent seviyelerine kadar gerilemişti. 19 Şubat itibarıyla 71 dolara kadar çıktı. 

Sene başından bu zamana Riot Blockchain hisselerindeki artış yüzde 330. 
 

Ekran Resmi 2021-02-20 13.22.55.png
Riot Blockchain hisselerinin bir yıllık değişimi/ Grafik: SeekingAlpha


Deutsche Bank Stratejisti Jim Reid, cuma günü yatırımcılarla paylaştığı notta "Bitcoin o kadar büyüdü ki artık kendi talebini yaratıyor. Şirketler ve kurumlar, birkaç ay önce dokunmayacakları alanlara akın etmeye başladı" demişti. 

2020 sonunda 1 milyar dolar piyasa değerine ulaşan Colorado merkezli şirket, 21 Aralık'ta yayımladığı basın açıklamasında Çinli madencilik devi Bitmain ile madencilik hızını (hash rate) yüzde 65 artıracak bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu. 

Riot Blockchain, 3 bin adet S19 Pro Antminer ve 12 bin adet S19j Pro Antminer için toplamda 35 milyon dolar ödedi. 

Günlük 2 Bitcoin üretimini 60'a çıkarmayı planlıyor

Bir diğer halka arz edilmiş madencilik şirketi ise Marathon Patent Group. 

Las Vegas merkezli şirketin piyasa değeri yaklaşık 600 milyon dolar. 

4 Ocak'ta 200 milyon dolarlık sermaye artırımına giden Marathon Patent Group, aynı ayın sonunda 31 bin 135 dolar ortalama fiyattan 150 milyon dolarlık Bitcoin satın aldı. 

Bitmain'den 103 bin cihaz satın alan Marathon, günlük 1,5 ila 2 Bitcoin üretimini, 60'a çıkarmayı planlıyor. 

Şirketin 22 Nisan'da 42 sente kadar gerileyen hisse fiyatı 43,27 dolara kadar çıktı. Bu, bir yılda yüzde 10 binin üzerinde artış anlamına geliyor. 
 

farm-2852025_1920.jpg
Fotoğraf: Pixabay/@rebcenter-moscow


Bir yıl önce 2 sterlindi; Şimdi 282 sterlin

2017'den bu yana piyasada olan, Londra merkezli madencilik şirketi Argo Blockchain'in hisse başı fiyatı ise 282 sterlin seviyesinde. Bu fiyat son bir yılda en düşük 2,70 sterlin ile 18 Mart 2020'de kaydedildi. 

O günden bugüne yüzde 10 bin 344 yükselen hissenin yıl başından bu yana artışı ise yüzde 498. 

Piyasa değeri 1 milyar doları aşan Argo Blockchain, 15 Şubat'ta yaptığı açıklamada Teksas'ın batısında 130 hektarlık alan alacaklarını ve 200 megawattlık kripto para madencilik tesisi kuracaklarını duyurmuştu. 

Aralık sonu itibariyle elinde 501 adet Bitcoin bulunan Argo Blockchain'in CEO'su Peter Wall, yeni yatırımlarıyla ilgili çok heyecanlı olduklarını ve bu yatırımın Argo'ya madencilik operasyonlarında inanılmaz bir kontrol vereceğini söylemişti. 

Arsanın olduğu bölgenin yeni teknolojileri ve inovasyonu teşvik eden bir yer olduğunu belirten Wall, "Dünyanın en ucuz yenilenebilir enerji lokasyonlarından birine güvenli erişim sağlama şansımız olacak" dedi. 

Kendi kendine ürettiği Bitcoin'i en fazla olan şirket

Kanada'ya geçelim… 

2011'de Toronto'da kurulan madencilik şirketi Hut 8 Mining'in hisse başı fiyatı 10,79 Kanada doları seviyesinde. 20 Şubat 2020'de bu değer, 1,24 dolardı (yüzde 770 artış). 4 Ocak'ta ise 3,89 dolar. 

Kendine ait madencilik yöntemi ile elde ettiği kripto para, diğer tüm madencilik şirketlerinden daha fazla olan Hut 8 Mining, 16 Şubat'ta yaptığı açıklamada 3 bin 12 adet Bitcoin'e sahip olduklarını duyurdu. 
 

Ekran Resmi 2021-02-20 13.24.40.png
Hut 8 Mining hisselerinin bir yıllık değişimi/ Grafik: SeekingAlpha


Şirketin CEO'su Jaime Leverton, "Gelecekte madenciliğini yaptığımız bitcoinlerin hiçbirini satmaya ihtiyaç duymamak için operasyonlarımızı yönetmeye devam edeceğiz" açıklamasını yaptı. 

Kuzey Amerika'nın en eski ve en yüksek kapasiteli kurulu gücüne sahip Hut 8'in günde ortalama 6,8 adet Bitcoin üretimi var. 

Bir yılda yüzde 4150 yükseliş

Kanadalı bir başka madencilik şirketi ise HIVE Blockchain. 

Bloomberg verisine göre işleme giren 1,76 milyar hisse ile, HIVE Blockchain 2020 yılında, Toronto Borsası'nın en likit hissesi oldu. 

16 Mart'ta 0,16 Kanada dolarına kadar gerileyen HIVE hisseleri, bu haftanın son işlem gününü 6,80 dolardan kapattı. Yani bir yılda yüzde 4150 yükselen hisse, yıl başından bu yana da yüzde 172 değerlendi. 

Şirket, İsveç'in Boden kentindeki madencilik tesisinin altyapısını geliştirerek 2021 sonuna kadar Ethereum madenciliği kapasitesini 2021 sonuna kadar yüzde 30 artırmayı hedefliyor. Bunun için yapacağı çip ve madencilik cihazı satın almasının maliyeti 8,75 milyon ABD doları olacak. 

Şirketin, Kanada, İsveç ve İzlanda'da madencilik tesisleri bulunuyor.

Kripto para madencisini satın aldı, hisseleri yüzde 166 yükseldi

Bitcoin'in rüzgârıyla önlenemez şekilde yükselenler birtek kripto parayı madencilikle elde eden şirketler değil. 

1987'den bu yana yazılım çözümleri sunan, Utah merkezli CleanSpark'ın hisseleri, 10 Aralık'ta madencilik şirketi ATL Data Centers'ı satın aldığını duyurmasından sonra hızla yükseldi. 

S&P Global Markers Intelligence'ın verilerine göre CleanSpark'ın hisselerinin sadece aralık ayındaki yükselişi yüzde 166,5. 

CleanSpark, hidroelektrik, jeotermal enerjisi, biyokütle, biyogaz, batarya gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını, yerel şebeke ile bağlayan teknoloji mikrogrid üzerinde uzmanlaşmış bir marka. 
 

Ekran Resmi 2021-02-20 13.25.33.png
Hut 8 Mining​​​​​​​ hisselerinin bir yıllık değişimi/ Grafik: SeekingAlpha


O nedenle CleanSpark'ın ATL Data Centers'ı 19,4 milyon dolara satın alması, enerji verimliliği üzerine çalışan bir şirketin enerji verimliliğine ihtiyaç duyan bir şirketle güçlerini birleştirmesi açısında akıllıca bir hamle olarak değerlendiriliyor. 

CleanSpark'tan 5 Ocak'ta yapılan açıklamada ATL Data Centers'ın satın alınmasından sonra madenciliği yapılmış Bitcoinlerin satışından 873 bin dolar elde edildiği duyuruldu. 

Cleanspark ayrıca 22 Aralık 2020'de yaptığı açıklamada bin adet madencilik makinesi satın alacaklarını belirtmişti. 

Madencilik cihazı sattıkça yıldızı parlıyor

Son olarak yatırımcıların takip ettiği bir diğer hisse ise madencilik şirketlerine madencilik cihazı üreten Çin merkezli Canaan. 

Bitcoin'in tarihi rekorunu kırmasıyla Canaan hisseleri de 24,79 dolarla tarihinin en yüksek değerlemesine ulaştı. 

Şirketin bir ay önceki hisse başı fiyatı yaklaşık 5 dolar, 1 Haziran 2020'deki fiyatı ise 2 dolar 12 sentti. 

ABD'nin Nasdaq endeksinde işlem gören Canaan'ın CEO'su Nangeng Zhang, 10 Şubat'ta yayımladığı basın açıklamasında 2021 için operasyon modelini değiştirdiklerini söylemişti. 

Daha önce uzun vadeli planlaması olmayan, bireysel olarak madencilik yapan kişilere cihaz sattıklarını belirten Zhang, "Müşteri portföyümüzü, uzun vadeli taahhütlü büyük yatırımlar yapacak halka açık şirketler ve Bitcoin odaklı yatırım fonlarına genişletiyoruz. Böylelikle daha kesin bir gelir tahmini oluşturabileceğiz" demişti. 

TradingView verilerine göre Hangzhou merkezli şirketin, piyasa değeri 1,7 milyar dolar civarında.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU