Sabah kahvesinden uyku öncesi yurttaş mektupları okumaya Biden'ın Beyaz Saray rutini

Başkan, TV bağımlısı selefinin bariz şekilde aksine köpekleri için şömine ateşinden ve erkenden yatmaktan hoşlanıyor

Biden çifti düzenli hayat tarzlarıyla tanınıyor (Reuters)

Yeni ABD Başkanı Joe Biden'ın alışkanlıkların insanı olduğu gayet iyi biliniyor.

Her sabah Delaware'in Wilmington kentindeki evinden Washington D.C.'ye trenle gidip her akşam annelerinin trajik bir araba kazasında ölümünün ardından genç oğullarıyla vakit geçirebilmek için aynı yollarla eve dönmeye olan bağlılığı onuruna Biden, Senato'da yıllarca "Amtrak Joe" (Amtrak, ABD'de hizmet veren demiryolu şirketi- çn.) takma adıyla anıldı.

CNN'in haberine göre 78 yaşındaki başkan, makamdaki ilk haftalarında Beyaz Saray'da da benzer bir düzenli rutin oluşturdu.

Biden'ın güne eşi Dr. Jill Biden'la kahve içerek başladığı, 09.00'da çalışmaya koyularak Oval Ofis'te telefon görüşmelerine ve toplantılara katıldığı söyleniyor. Oval Ofis'te kışın soğuğunu bertaraf etmek için genelde yanan şömine ateşi, Alman kurtları Champ ve Major'ın keyfini çıkardığı sıcak bir atmosfer yaratıyor.

Üst düzey görev için daha önce iki kez yarışan ve Barack Obama'nın başkan yardımcısı olarak 8 yıl görev yapması nedeniyle iktidarın getirdiği debdebeye yabancı olmayan Biden, Başkan'ın günlük brifinglerini de tekrardan yürürlüğe soktu. Donald Trump'ın başkanlığında sona ermesine izin verilen bu teamülde en son gizli ulusal güvenlik istihbaratı başkana aktarılıyor.

486 bin Amerikalının hayatına mal olan krizi Trump'tan miras olarak devralan Biden, başlıca gündeminin koronavirüs pandemisini kontrol altına almak olduğu bir dönemde sosyal mesafeye uymak için kabine üyeleriyle çoğu zaman telekonferans ekipmanı üzerinden konuşuyor. Kısa bir süre önce bireysel tecritteki yeni Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg'le konuşabilmek için büyük bir ekran getirtmişti.
 


Başkan daha sonra 19.00'da evine doğru kısa yürüyüşüne başlıyor; sanki hâlâ evden işe, işten eve giderken istasyondaki platformda yürüyormuş gibi elinde bir yığın dosya ve kahverengi bir deri çantayla Colonnade'in yanından geçiyor.

Gecenin geç saatlerine kadar brifing evrakları okuyan Obama'nın ve sağcı kablolu TV haberlerini izleyen Trump'ın aksine Biden, CNN'e göre genelde erken yatıyor. Çoğu zaman çalışanların pandemi veya çalışma koşulları gibi önemli konularda ülkedeki havayı anlaması için brifing dosyalarına sıkıştırdığı, sıradan Amerikalılardan gelen mektupları okumaya vakit ayırıyor.

İnançlı bir İrlandalı Katolik olan Biden, hafta sonları ibadete vakit ayırmayı sürdürüyor, Washington'da Georgetown'daki Holy Trinity Katolik Kilisesi'nde ve memleketi Wilmington'daki kilisede toplu ayinlere katılıyor.

Başkan olarak makamda geçirdiği ilk günde Biden, başkomutanın inziva evi olan Maryland'in Frederick County beldesindeki Catoctin Dağ Parkı'nda bulunan Camp David'de kalmış, kız torunu Naomi'yle Mario Kart oynayarak dinlenmişti (Naomi'nin sosyal medyadaki paylaşımına göre Biden Luigi'yi seçmişti ve ucu ucuna kazanmıştı).

Genel itibarıyla Biden ve yeni first lady, Başkan Trump'ın öfkeli tweet'leriyle ve ayrıştırıcı söylemiyle geçen 4 yılın ardından Pennsylvania Bulvarı 1600 numaraya daha yumuşak ve nazik bir ton getirmeyi hedefliyor. Yönetim, geçen hafta bir gazeteciyi tehdit eden basın sözcüsü yardımcısı T. J. Ducklow'u hızlıca görevden uzaklaştırmış, Ducklow sonunda istifa etmişti.

Bu yenilenen birlik havasının bir parçası olarak Dr. Biden, cuma günü (12 Şubat'ta) Sevgililer Günü'nü kutlamak için Beyaz Saray'daki çimenlik alanın dört bir yanına yerleştirilen kalp şeklindeki mesaj panoları sergisini açtı. Ardından o ve eşi, köpekleriyle beraber panoları incelemeye geldikten sonra muhabirlerle sohbet etti.

Daha sonra bölgedeki bir şekerci dükkanına gidip "Şşşt, Joe'ya söylemeyin!" diye tweet atarak, toplum içinde eşinin elini tutmayı defalarca reddeden ve resmi Beyaz Saray görevleriyle ilgilenmeye isteksiz görünen Melania Trump'ın tavrından uzak, sevecen bir jestte bulunmuştu. Melania Trump'ın özellikle Noel süsleriyle ilgili rahatsız edici zevki şakayla karışık dehşet tepkilerine neden olmuştu.


 

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU