Hava trafik kontrolörü sağını solunu karıştırınca uçak az daha dağa çarpıyordu

ABD'de Eva Havayolları’na ait uçak Los Angeles’taki Wilson Dağı’nın sadece birkaç yüz metre yakınından geçti

En az 2 bin 134 metrede uçması gereken uçak hava trafik kontrolörünün yanlış talimatları sonucu bin 890 metrede kaldı ve sadece 488 metre güneyindeki Wilson Dağı’nı endişelenerek geçti / Fotoğraf: The Independent 

ABD’nin Los Angeles kentinden kalkan uçak, hava trafik kontrolörünün sağıyla solunu karıştırması sonucu 5 bin 700 fit (bin 700 metre) yükseklikteki dağa tehlikeli şekilde yaklaştı.

Olay, Los Angeles Uluslararası Havalimanı’ndan (LAX) kalkan uçakların, doğrudan Pasifik Okyanusu üzerinden batıya seyahat etmek yerine hava şartlarından dolayı doğuya gitmek zorunda kalmaları sonucu yaşandı.

Olayla ilgili soruşturma başlatan ABD Ulusal Ulaştırma Emniyet Dairesi, Tayvan’ın başkenti Taipei’ye gitmek üzere LAX'tan kalkan Eva Havayolları’na ait Boeing 777 tipi yolcu uçağına kalkıştan sonra Güney Kaliforniya Terminali Radarla Yaklaşma Kontrolü’ndeki görevli tarafından hatalı talimat verildiğini belirledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

EVA015 sefer sayılı uçağa kalkışının ardından kontrolör tarafından “180 derece sola dönüş ve 7 bin fit (2 bin 135 metre) irtifaya tırmanması” bildirildi.

Dönüş başladıktan yaklaşık 40 saniye sonra pilota bu kez “180 derece istikametinde sağa dönün, sağa dönün” talimatı verildi.

Sağa dönüşle birlikte Eva Havayolları’nın Boeing 777’siyle Air Canada’nın Boeing 787 uçağı yakınlaştı.

 

 

Kontrolörün Eva Havayolları uçağına bir sonraki talimatıysa, 5 bin fit (bin 500 metre) yükseklikte bulunan Air Canada’nın Boeing 787 uçağından uzak tutmak için sağa dönüşünü hızlandırması oldu.

“Sola dön, sola dön” talimatını alan uçuş ekibinin istenilen dönüşü yapmaya başlamasıyla kontrolör, “Ne yapıyorsun? Güneye, güneye dönün şimdi. Tırmanışı durdurun” yanıtını verdi.

EVA015 sefer sayılı uçağa bir sonraki talimat “güneye dön şimdi, tırman ve 7 bin fitte (2 bin 130 metre) kal” oldu.

Yaklaşık 6 bin 200 (bin 890 metre) fitteki uçak, sadece bin 600 fit (490 metre) güneyinde bulunan Wilson Dağı’nın birkaç yüz metre yakınından büyük korkuyla geçti.

Uçakların, 5 bin 700 fit (bin 750 metre) yükseklikte ve çevresinde telekomünikasyon antenleri bulunan tepeler için en az 7 bin fitte (2 bin 135) uçması gerekiyor. EVA015 ise olay sırasında 800 fit (244 metre) daha alçakta uçuyordu.

 ABD Ulusal Ulaştırma Emniyet Dairesi raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Olay, hava trafik kontrolörünün kalkıştan sonra pilotların sağa dönüş yerine sola dönmelerini istemeleriyle yaşandı. Bu da uçağın araziye güvensiz yakınlıkta yaklaşmasına neden oldu. Hava trafik kontrolörünün olayın gelişimi sırasında yetersiz kurtarma tekniği de hadisenin yaşanmasında etkili oldu.”

EVAO15 kabin ekibi, kontrolörün arka arkaya verdiği 3 farklı dönüş talimatıyla kafalarının karıştığını söyledi.

Öte yandan raporda güvenliği artırmak için herhangi bir tavsiyede bulunulmadı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU