ABD'deki elektrik kesintisi nedeniyle çok sayıda şempanze ve maymun öldü

Primarily Primates şirketi icra direktörü "Ofisimin morga dönüşeceği aklımın ucundan geçmezdi ama öyle oldu" diyor

Saint-Aignan-sur-Cher'deki boş kalmış Beauval hayvanat bahçesi parkında, kendisine ayrılan alanda oturan bir şempanze, 16 Nisan 2020 (AFP)

Uri Kış Fırtınası süresince yaşanan elektrik kesintileri sebebiyle Teksas'taki bir hayvan barınağında bir şempanze ve birkaç maymun dahil bazı hayvanlar öldü.

Sıcaklıkların güneyde Teksas'ın San Antonio kentine kadar sert düşüşüne neden olan fırtına, elektrik şebekelerinin artan taleple başa çıkamaması üzerine ABD'nin güney eyaletleri boyunca elektrik kesintilerine yol açtı.

Primarily Primates barınağı icra direktörü Brooke Chavez, Salı günü San Antonio Express-News'e yaptığı açıklamada, eyalet genelindeki 4 milyona yakın haneyle beraber barınak tesisinde de Pazartesi günü elektrik kesintisi yaşandığını belirtti.

Chavez, barınaktaki yaklaşık 350 hayvanı sıcak tutma çabasıyla çalışan ve gönüllülerden oluşan 12 kişinin yardımıyla jeneratörler, propan depoları ve ortam ısıtıcıları kurulduğunu ve battaniye temin edildiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fırtınanın gece boyunca şiddetini artırması sonucu sıcaklığın tekrar düşmesi üzerine barınak çalışanları ve gönüllüler hayvanları Teksas-Oklahoma sınırındaki başka bir barınağa nakletmeye çalıştı.

Ancak nakil sürecinde bir şempanze, birkaç maymun, lemurlar ve tropikal kuşlar gibi bazı hayvanların çoktan ölmüş olduğunu fark ettiler.

Eğlence sektöründe sömürüldükten sonra barınağa getirilen tüm hayvanların nakli de mümkün olmadı. Emsalsiz koşullar ortasında nakli çok zor bulunan 33 şempanze dahil birçok hayvan başının çaresine bakmak üzere geride bırakılmak zorunda kalındı.

Chavez Salı günü Express-News'e "Daha önce hiç böyle bir karar vermek zorunda kalmamıştım" dedi.

Hangi hayvanları yakalayabileceğimizi tahmin etmeye bağlı olarak kimleri kurtarabileceğimize karar vermek...

Ofisimin morga dönüşeceği aklımın ucundan geçmezdi ama öyle oldu.

Chaves, kar erimeye başlayana ve hava şartları iyileşene kadar barınağın ne kadar hayvanın öldüğünü bilemeyeceğini teyit etti.

Hafta başında elektriklerin kesilmesiyle beraber halktan yardım isteyen barınak, birçok kaygılı yerel sakinden yardım malzemesi almıştı.

Barınağa yardımcı olanlara teşekkür eden Chavez, "Şimdiye kadar kurtardığımız hayvanları kurtarabildiğimiz için minnettarım" dedi.

Hayvanlarımız için bize yardım malzemeleri ulaştıran insanlara da minnettarım. Cömertliklerine inanamıyorum.

Bütünüyle korkunç hissetmek yerine olumlu yönlere bakmaya çalışıyorum.

Barınak icra direktörü Chavez, bu hafta milyonlarca Teksas sakiniyle beraber tesise yakın konutların çoğunda elektrik kesintisi yaşandığını açıkladı.

Süregelen elektrik kesintileri soğuk havanın, eyaletteki mevcut koşullara göre tasarlanmamış borulardaki sıvıları dondurarak doğal gaz üretimini yavaşlatması sebebiyle gerçekleşiyor.

Dondurucu soğuk altında elektriksiz kalan Teksas sakinleri evlerini arabalarıyla ve ateş yakarak ısıtmaya çalışırken, fırtına nedeniyle Teksas'ta birçok kişinin hayatını yitirdiği belirtiliyor.

Salı günü elektrik kesintilerine değinen Teksas Valisi Greg Abbott, "kabul edilemez" olarak nitelendirdiği kesintilerin soruşturulacağını ifade etti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU