Anketler, Trump'ın 2024 seçimleri için ön seçimi rahatlıkla kazanacağını gösteriyor

Ankete katılanların yüzde 12'sinin ileride aday olması halinde destekleyeceğini söylediği Mike Pence ikinci sırada yer aldı

Trump destekçileri seçim sonuçlarını protesto ederek Kongre Binası'nı basmış, 1 polis ve 4 protestocu hayatını kaybetmişti (AP)

Yeni bir anketten alınan veriler, ön seçimin bu sene yapılması halinde Donald Trump'ın Cumhuriyetçi seçmenin desteğini rahatlıkla alacağına işaret ediyor.

Politico ve Morning Consult'ın gerçekleştirdiği, sonuçları salı günü yayımlanan ankette Cumhuriyetçi katılımcıların yüzde 59'unun Trump'ın partide önemli rol oynamaya devam etmesini istediği ve yüzde 54'ünün ön seçimlerde Trump'ı destekleyeceği verileri yer aldı.

Trump'ın Cumhuriyetçiler'den gördüğü destek Kongre Binası kalkışmasından sonra düşmüş ama azil soruşturmasında aklanmasından sonra tekrar artmıştı.

Gördüğü desteğin artmasına rağmen Trump onbinlerce Cumhuriyetçinin partiden uzaklaşmasına neden olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta, önde gelen 120 Cumhuriyetçi kongre üyesi ve lider, Trump'ın karşısında yer almak için üçüncü bir merkez sağ parti kurmayı değerlendirmek için buluştu.

Eski başkan azil soruşturmasında hüküm giymekten kurtulmuştu, bu da 2024'te devlet görevinde bulunmaya tekrar aday olmasının engellenmeyeceği anlamına geliyor.

Bununla birlikte Trump 2024 seçimlerinde 78 yaşında olacak ve CNBC'nin gerçekleştirdiği bir ankete göre çok sayıda Cumhuriyetçi ona bayılsa da Amerikalıların yarısı ondan nefret ediyor.

Ankette önemli Cumhuriyetçi isimlerden birkaçı Trump'ın çok gerisinde kaldı.

Eski başkan yardımcısı Mike Pence ankette ikinci sırada yer aldı, ankete katılanların yüzde 12'si ön seçimin bugün yapılması durumunda Pence'i destekleyeceğini söyledi.

Kongre Binası kalkışmasının olduğu gün yükümlülüklerinin sınırlarını aşarak seçiciler kurulunun sayımını sona erdirme girişimine dahil olmadığı için Pence, Trump yandaşlarının düşmanı haline gelmişti.

Donald Trump Jr ile eski South Carolina valisi ve Birleşmiş Milletler temsilcisi Nikki Haley 6'şar puanla üçüncülüğü paylaştı. İkili, ayrışma yaşanan partide iki farklı ucu temsil ediyor.

Trump'ın oğlu, "sadece lafta Cumhuriyetçiler" dediği kişilere karşı parti içi savaş çağrılarını yinelerken Haley, Kongre Binası saldırısından hemen sonra Trump'ı kınamıştı.

Politico'ya konuşan Haley, "Bizi yüzüstü bıraktığının farkına varmamız lazım," dedi.

Girmemesi gereken bir yola girdi ve biz onu takip etmemeliydik, onu dinlememeliydik. Ve bunun bir daha olmasına asla izin vermemeliyiz.

Eski başkanın gördüğü rağbete karşın Haley, "bir daha başkan seçilmek için aday olmayacağından" emin olduğunu söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU