CHP Gara şehitleri için “Ulusal Yas” istedi: Kamu görevlilerimizin durumunu TBMM gündemine defalarca taşıdık

“Bölücülük yaparak bölücü terörle mücadele edilmez” diyen CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Gara’daki şehitler için ulusal yas çağrısında bulundu

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı ardından basın toplantısı düzenledi. Öztrak’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Terör örgütünün elindeki kamu görevlilerini defalarca Meclis gündemine taşıdık”

Gara Bölgesi’nde TSK tarafından sürdürülen operasyonda 13 silahsız kamu görevlisinin PKK tarafından infaz edildiğini belirten Öztrak,  “Hain bölücü terör örgütü, yıllardır rehin tuttuğu, askerlerimizi, polislerimizi, kamu görevlisi 13 yurttaşımızı, 13 silahsız insanımızı, bir mağarada acımadan vurdu. Alçakça şehit etti. Terör bir insanlık suçudur, nereden ve kimden gelirse gelsin, terörden fayda ummak ya da terör karşısında suskun kalmak da bir insanlık suçudur.  Biz, terörün ve teröristin her türlüsünü lanetledik, lanetliyoruz. Bu güzel topraklar terörden çok çekti. Gencecik fidanlarımız, vatan toprağına düştü. Analar, aileler perişan oldu. Nice ocaklar söndü. Dün de 13 aileye, 13 baba ocağına kor ateşler düştü. Biliriz, ateş düştüğü yeri yakar” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“CHP olarak, bölücü terör örgütünün rehin aldığı kamu görevlilerimizin durumunu TBMM gündemine defalarca taşıdık” diyen Öztrak, bu konuda CHP’nin verdiği 5 soru önergesinden sadece birinin cevaplandığını ve o cevapta da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın sadece ‘Operasyonel faaliyetler azimle devam etmektedir’ şeklinde yanıt verdiği söyledi.

“Yine validen öğrendik”

Operasyon hakkındaki ilk açıklamayı Malatya Valisi’nin yapmasını da eleştiren CHP Sözcüsü, “Gara’daki operasyonlarda, şehit olan üç Mehmetçiğimizle beraber, şehitlerimizin sayısı 16’ya çıktı. İçimiz yandı, yüreğimiz parçalandı ve her acı olayda olduğu gibi bu acı haberin de detaylarını vermek, Malatya Vali’mize düştü.  Tıpkı İdlib ’de 36 aslan Mehmetçiğimiz, Rus uçakları tarafından şehit edildiğinde, acı haberi Hatay Valisi’nden öğrendiğimiz gibi.. Geçtiğimiz yıl tam da bu zamanlar yaşanan bu acı olayın, nedenini, niçinini ve sorumlularını hala bilmiyoruz. Bu konuda kamuoyunun bir an önce aydınlatılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Bölücülük yaparak, bölücü terörle mücadele edilmez”

PKK tarafından öldürüldüğü açıklanan kamu görevlilerinin tamamının 2015 ve 2016’da kaçırıldıkalrını hatırlatan Öztrak, “Yani o ilk düğmesi yanlış iliklenen, milletin meclisinden kaçırılan, kapalı kapılar ardında, gizli saklı işi kotarmaya çalışan, şahsım hükümetinin yürüttüğü sözde çözüm sürecinde. Yani şahsım hükümetinin valilere; ‘aman teröristlere dokunmayın’ talimatının verdiği, Erdoğan’ın Dolmabahçe’de kimin nereye oturacağını, A-4 kâğıda bizzat çizip verdiği dönemde. Şimdi o süreçte yapılan hataların bedelini, şehitlerimizin aileleri ve milletimiz ödüyor” dedi.

Terörün bir insanlık suçu olduğu ifade eden Faik Öztrak, “Mücadele buna göre ve bu ciddiyetle yapılmalıdır. Hatalardan ders çıkarmak bir erdemdir. Yeter ki ifrat ile tefrit arasında savrulma olmasın. Yeter ki yeni hatalara yelken açılmasın. Yeter ki tam da terörün ve teröristin istediği gibi ‘terörle mücadele ediyorum deyip, milletimiz ‘senden, benden’ diye bölünmesin. Bölücülük yaparak, bölücü terörle mücadele edilmez. Ağızlardan çıkanı kulaklar duyacak, akılla, izanla, sağduyuyla hareket edecek. Kendi kusurlarının üstünü örteyim derken, bölücülerin değirmenine su taşımayacak” dedi.

“Erdoğan’ı izledik içimiz sızladı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün Rize’de katıldığı il kongresi görüntüleri hakkında da konuşan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Milletimiz derin bir yasta ama bugün Erdoğan’ı izledik. Espriler, sloganlar, tezahüratlar… Gerçekten içimiz sızladı. Milletin içi kan ağlarken, bu görüntüleri üzüntüyle karşıladık. Ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın bugünkü sözlerinden öğrendik ki 13 kamu görevlisi, başarısız bir kurtarma operasyonu esnasında şehit düşmüş. Üzüntümüz, bu haberle daha da katlandı. Biz, CHP olarak, ulusal yas ilan edilmesini istiyoruz. Suudi Arabistan’ın müteveffa kralı için yas ilan edip, Bayrağımızı yarıya çekenler, 13 şehidimiz için ulusal yas ilan etmelidir” dedi.

“Edebinizle susmayı bilin”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un partilerini hedef alan açıklamaları kınadıklarını söyleyen Öztrak, “Beyler bir kendinize gelin. 13 aslan parçamız mağaralarda rehin tutulurken, sizler bölücü elebaşından mektup dilenip, kardeşini devlet televizyonlarına çıkarıyordunuz. Kırmızı bültenle aranan Osman Öcalan’ı, devletin televizyonuna çıkaran, ‘gerekirse Karayılanı ’da TRT’ye çıkarırız’ diyerek savunan, siz değil miydiniz? Yine çözüm sürecine ‘Yeni Türkiye’nin Kuruluş Sözleşmesi’ diyen, siz değil misiniz? Daha fazla rezil olmadan, edebinizle susmayı bilin” diye konuştu.

“Milletimiz canıyla cüzdanı arasında sıkıştı”

“Erdoğan’ın şahsım hükümeti, salgında milletimizi bir başına bıraktı. Canıyla cüzdanı arasına sıkıştırdı” diyen CHP Sözcüsü Faik Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyada tüm hükümetler, vatandaşlarını ve işletmelerini virüsün ekonomik etkilerinden korumak için salgın bittiğinde güçlü bir başlangıç yapabilmek için işletmelerinin, vatandaşlarının kaybettikleri geliri bütçelerinden destek olarak verdiler.  Erdoğan’ın şahsım hükümeti ise bildiği en iyi işi yaptı. Vatandaşlarımıza destek yerine, faiziyle borç verdi. Tefeciyi sevindirdi, vatandaşı üzdü. Millete beş maskeyi bedava dağıtamadı, 40 yıl vergi veren esnaflarımıza, salgında 40 gün bakamadı”

Öztrak, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

“Erdoğan başarısız operasyonu itiraf etmiştir”

A Haber muhabirinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun şehitler için yaptığı paylaşımda “Terör örgütü PKK” dememesi ile ilgili bir soru üzerine Öztrak, şu yanıtı verdi:

“Bizim bölücü terör örgütünün ismini telaffuz etmemizde hiçbir sıkıntı olmaz. CHP terör ve terör örgütleri karşısında tavizsiz bir duruş sergilemiştir. Terör örgütünün suikast girişiminde bulunduğu genel başkan, CHP Genel Başkanı’dır. 13 vatandaşımızın bir mağarada şehit edilmesi, çok vahim bir olaydır ve bu olayda en yetkili ağızlar başarısız olduğunu söylemiştir. Hükümetin başarısız olduğu bir olayda, örgüt adının telaffuz edilmesi örgütün propagandasının yapılmasından başka bir şey değildir. Olay vahimdir. Erdoğan, kurtarma operasyonunun başarısız olduğunu itiraf etmiştir. Devletin yetkili ağızlarının bu AK Parti’nin geçmişteki çeşitli bakanlarını söylediği gibi terör örgütünün adını telaffuz etmek, terör örgütünün değirmenine su taşımaktır. Milli Savunma Bakanlığı’nın sitesine açın bakın, genelde, ‘bölücü terör örgütü’ ifadesini kullanmıştır. Kimse kendi kabahatini örtmek için öküz altında buzağı arayarak propaganda stratejisi oluşturmasın. Biz ne terör örgütünün başının kardeşini devlet televizyonuna çıkardık ne terör örgütü başının mektubunu açıkladık. CHP, terör örgütüyle mücadelenin en önemli kalelerinden biri olmuştur ve olmaya devam edecektir”

“CHP’nin dış politikadaki tavrı değişti mi?” sorusunu Öztrak, “Ülkemizin çıkarının milli menfaatlerinin söz konusu olduğu her yerde biz taviz verilmesine karşı çıkarız ve yönetimlere destek olacağımızı söyleriz. Yeter ki yönetim doğru yerde dursun” diye yanıtladı.

“Bize Haziran-Kasım sürecini hatırlatıyor”

“İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un ‘HDP eşittir PKK’ sözleri HDP’nin kapatılmasına gidecek sürecin işareti mi” sorusuna Öztrak, “2015 yılındaki çözüm sürecini ‘Yeni Türkiye’nin kurulması’ diye tanımlayan ve bu sürece ‘yanlış yapıyorsun’ diyenlere, ‘eski sürecin elitleri’ diyen Altun’un sözlerini dikkate almıyoruz. Yeniden terör ve parti kapatma noktasına gelmesi, bize haziran-kasım sürecini anımsatıyor. Artık güvenlik kaygılarını kaşıyarak seçim kazanamazsınız. Parti kapatılma meselesinde de bizim duruşumuz açıktır. Partileri millet açar millet kapatır” yanıtı verdi.

“TÜİK Başkanı’nın görevden alınmasını olumlu karşılıyoruz”

TÜİK Başkanı’nın görevden alınması için Öztrak, “Yanlıştan dönmek de bir erdemdir. Bir yıl dolmadan görevden alındığına göre bugüne kadar söylediğimiz hatalar, yanlışlar, makyajlar fark edilmiş. Olumlu karşılıyoruz. Açıklanan verilerin ciddi bir denetimden geçirilmesini bekliyoruz” dedi.

“HDP’nin yönetimine soracaksınız”

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın kendi sözlerini düzelterek, “yeniden dirilişimize vesile olacak anayasa” demesi için Öztrak, “Ne aya yolculuk hikayeleri ne anayasa girişimleri AK Parti’yi diriltmez. Bizim derdimiz milletin işi, aşı, mutfağındaki boş tencere” dedi.

“HDP’nin operasyon ile ilgili açıklamalarından sonra CHP-HDP ilişkileri nasıl etkilenir” sorusuna Öztrak, “Bu sorunun muhatabı biz değiliz, HDP’nin yönetimine soracaksınız” yanıtını verdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU