İnsan vücudunu bataryaya çeviren cihaz icat edildi

"Bizim termoelektrik cihazımızın güzel yanı, onu takabilmeniz ve size sürekli enerji sağlaması"

Yüzük gibi takılabilen termoelektrik giyilebilir cihaz (Jianliang Şiao)

ABD'deki Colorado Boulder Üniversitesi'nden araştırmacılar, insan vücudunu biyolojik bataryaya çeviren, düşük maliyetli ve giyilebilir bir cihaz geliştirdi.

Science Advances isimli hakemli dergide tanıtılan cihaz, bir yüzük veya bilezik gibi takılabilecek esnekliğe sahip. Vücudun doğal ısısından yararlanan cihaz, iç sıcaklığı elektriğe dönüştürmek için termoelektrik jeneratörleri kullanıyor.

Üniversitenin makine mühendisliği bölümünden ve araştırmanın yazarlarından Doç. Dr. Jianliang Şiao, "Gelecekte, giyilebilir elektronik cihazlarınıza batarya eklemek zorunda kalmadan enerji sağlayabilmek istiyoruz" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şiao ve ekibinin geliştirdiği cihaz, cildin her santimetrekaresi için yaklaşık 1 voltluk enerji üretebiliyor. Bu voltaj, çoğu bataryanın sağladığından daha az. Ancak saatler veya akıllı bantları çalıştırmak için yeterli.

Bilim insanları daha önce de termoelektrik cihazlar üzerinde çalışmıştı. Ancak Şiao ve ekibi, yeni icadın o cihazlara göre pek çok avantajı olduğunu söylüyor.

Cihaz öncelikle epey esnek ve her şekle girebiliyor. Ayrıca hasar gördüğünde kendini iyileştirebiliyor ve tam anlamıyla yeniden kullanılabiliyor. Bu da yeni cihazı daha temiz bir teknoloji kılıyor.

Cihazın 5 ila 10 yıl içinde piyasaya çıkabileceğini düşünen Şiao, "Ne zaman bir pil kullansanız bitince yenisini almanız ve onu atmanız gerekir" diyor ve ekliyor:

Bizim termoelektrik cihazımızın güzel yanı, onu takabilmeniz ve size sürekli enerji sağlaması.

 

Independent Türkçe, Colorado Boulder Üniversitesi

DAHA FAZLA HABER OKU