Bilim insanlarından kapısının önünde ölü fare ve kuş bulanlara çözüm

Dışarı çıkmasına izin verilen evcil kedilerin küçük canlıları öldürmesi iki basit yöntemle engellenebilir

(Unsplash)

Dışarı çıkmasına izin verilen evcil kediler, genellikle fare ve kuş gibi ufak tefek hayvanları avlayıp yaşadıkları evin kapısının önüne getirmeleriyle biliniyor. Ve kuş nüfusunun iklim krizi yüzünden giderek azaldığı ülkelerde bu durum, büyük bir tehdit olarak görülüyor.

Bu nedenle bilim insanları, evcil kedilerin dışarı çıktığında avlanmasını önlemek için bir araştırma yürüttü. Current Biology isimli hakemli dergide yayımlanan bulgular, kedilerin yaşamındaki bazı temel değişikliklerin avlanma arzuları üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabileceğini ortaya koydu.

Araştırmanın yazarlarından, Exeter Üniversitesi Çevre ve Sürdürülebilirlik Enstitüsü profesörü Robbie McDonald, “Kedileri içeride tutmak, avlanmalarını önlemenin tek kesin yolu ama bazı kişiler, kedilerinin dış mekana erişimini kısıtlamanın refahları üzerindeki etkilerinden endişeleniyor” dedi ve ekledi:

Bu kişiler, kedileriyle oynayarak ve besinlerini değiştirerek, özgürlüklerini kısıtlamadan da yaban hayatı üzerindeki etkilerini azaltabilirler.

Kedinizin besinini etle zenginleştirin

Araştırmacılara göre kedilerin besinlerini etle zenginleştirmek hem kuşları hem de küçük memelileri öldürme oranlarını azaltıyor. Araştırmacılar etin neden bu denli büyük bir fark yarattığından emin değil. Ama bunun, kedilerin beslenme ihtiyaçlarıyla ilgili olduğundan şüpheleniliyor.

McDonald, “Kediler bazı belirli besinlere ve amino asitlere çok ihtiyaç duyar. Ve bunlar da en iyi şekilde etle sağlanır” diye konuştu.

Oyun oynamak için zaman ayırın

Bilim insanları hazırladıkları deney düzeneğinde kedilerin ipe bağlanmış tüylü bir oyuncağı 10 dakikaya kadar kovalamasına ve yakalamasına izin verdi. Bunun sonucunda kedilerin gündelik programlarına 5 ila 10 dakikalık bir oyun süresi eklemenin de avlanma ihtiyacını azalttığı saptandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, bu ek oyun süresinin, kedilerin öldürdüğü memeli sayısını önemli ölçüde azalttığı görülse de kuş avlama ihtiyaçlarını etkilemediği ortaya kondu.

Araştırmacılara göre bu durum, kedilerin memelileri genelde gece avlamasından ve oyun süresinin de bu periyoda denk gelmesinden kaynaklanıyor. Zira kediler, kuşları sabah saatlerinde avlamayı tercih ediyor.

Araştırmanın yazarları, elde ettikleri verileri şöyle özetliyor:

Yüksek et proteini içeren, tahılsız gıdaların temin edilebildiği hanelerde ve kedilerin günde 5-10 dakika boyunca bir nesneyle oynatıldığı evlerde, yakalanan ve kapının önüne bırakılan hayvan sayısında sırasıyla yüzde 36’lık ve yüzde 25’lik bir azalma kaydedildi.

Uzmanlara göre bu epey önemli bir düşüş. Bu nedenle evinin etrafında çok fazla ölü fare ve kuş bulan kişilerin, kedilerinin besinlerini etle zenginleştirmesi ve onlarla oynamak için zaman ayırması tavsiye ediliyor.

 

Independent Türkçe, BGR, Ecowatch

DAHA FAZLA HABER OKU