Büyük Felaket’in 71’inci yıl dönümünde Filistinliler kaybedilen haklarını arıyor

Tel Aviv’de 14 Mayıs 1948’de İsrail devleti ilan edildi. Ertesi gün karar yürürlüğe girdi. Filistinliler bu yüzden 15 Mayıs’ı “El Nakba”, yani “Felaket" günü diye anıyor

Filistinliler, her yıl Nakba Günü'nde gösteri düzenliyor / Fotoğraf: AA

Gazze’deki Dönüş Yürüyüşü Komitesi, Nakba’nın 71’inci yıldönümü dolayısıyla vatandaşları gösterilere katılmaya çağırdı.

İsrailli Haaretz gazetesine açıklama yapan komite üyelerinden Talal Zarifa, “İsrail kuvvetlerinin gençlerimize zarar vermesini ve sınırda gerginlik yaşanmasını istemiyoruz” dedi.

Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı "Nakba (Büyük Felaket)" olarak anıyor. Batı Şeria ve Doğu Kudüs 1967'den bu yana İsrail işgali altında bulunuyor.

 

nekbe günü
1948'de evlerinden ayrılan Filistinliler / Fotoğraf: Vikipedi

 

Hubeyze köyünden Faysal Saliit, Filistinliler için felaketin yaşandığı o gün 9 yaşındaydı. 

"Çocuklarımız ailemiz hep gurbette. Lübnan’a, Suriye’ye, Irak'a gittiler. Vatanımızın her köşesinde katledildik. Bize mültecilerin çocukları dediler. Araplar da bize haksızlık etti. Biz başka bir yeri istemiyoruz, vatanımıza geri dönmek zorundayız." 

İsrail'in 1967'deki 6 Gün Savaşı'nda Ürdün, Mısır ve Suriye'yi yenerek Gazze Şeridi, Batı Şeria, Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri'ni işgal edişinin üzerinden yarım asır geçti.

Gazze'den 2005 yılında çekilen İsrail, o zamandan bu yana bu bölgeyi abluka altında tutarken, başkenti ilan ettiği Doğu Kudüs ve kontrol altında tuttuğu Batı Şeria’da yerleşim yeri inşa etme politikasını devam ettiriyor.

 

Nekbe grafik
1948'den bu yana gelişen süreç / Grafik:AA

 

Nakba’dan beri Filistinlilerin nüfusu 9 kat arttı

Filistin İstatistik Merkezi tarafından Nakba’nın 71. yıl dönümü (15 Mayıs Çarşamba) münasebetiyle yayımlanan raporda, Filistinlilerin son durumuna ilişkin bilgi verildi.

Nakba sırasında 1,4 milyon olarak tahmin edilen Filistinlilerin nüfusunun, 2018 sonu itibarıyla 13,1 milyona ulaşarak 9'a katlandığı bilgisine yer verildi.

Filistinli mültecilerin yüzde 28,4'ünün Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) bağlı 58 kampta yaşadığı, bu kampların 10'unun Ürdün'de, 9'unun Suriye'de, 12'sinin Lübnan'da, 19'unun Batı Şeria'da ve 8'inin Gazze'de yer aldığı belirtildi.

Dünyadaki Filistin nüfusunun yüzde 49'unu teşkil eden 6 milyon 480 bin kişinin, tarihi Filistin topraklarını oluşturan Batı Şeria, Kudüs, Gazze ve İsrail'de yaşadığı kaydedildi.

Öte yandan Arap Birliği, dün “İsrail'in baskı ve saldırganlığı karşısında haklarının korunması için Filistin halkına yönelik uluslararası bir koruma” çağrısında bulundu.


Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU