Bilim insanlarına göre tüm varyantlara karşı işe yarayan Kovid aşısı bir yıl içinde geliştirilebilir

İkinci nesil aşı koronavirüsün tüm varyantlarına karşı işe yarayabilir

Küresel salgında yeni varyantların görülmesi endişeye neden oldu (AP)

Araştırmacılara göre, tüm Kovid-19 varyantlarına karşı etkili olma potansiyeli taşıyan bir genel aşı, bir yıl içinde geliştirilebilir.

Nottingham Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının geliştirdiği ve ikinci nesil diye adlandırılan aşı, virüsün yüzeyindeki sivri uçlu proteinin yanı sıra virüsün çekirdeğini de hedefliyor.

Eğer başarılı olursa DNA aşısı yalnızca Kovid-19'a karşı değil, gelecekte ortaya çıkacak yeni koronavirüs suşlarına karşı da koruma sağlayabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi, Kovid-19'un Güney Afrika varyantının neden olduğu hafif ve orta düzey hastalığa karşı, kendi aşılarının yalnızca sınırlı koruma sağladığını açıkladıktan sonra bu gündeme geldi.

Pfizer ve AstraZeneca'nın aşıları yalnızca virüsün hücreye giriş kazanmasını sağlayan sivri uçlu proteini hedefliyor ve dolayısıyla mutasyon görüldüğünde tesirini kaybedebiliyor.

Ancak araştırmacılar virüs parçacığının büyük kısmını oluşturan nükleokapsit (N) proteininin "yüksek düzeyde korunduğunu" söylüyor, bu da mutasyon geçirmesinin çok daha düşük ihtimal olduğu anlamına geliyor.

Scancell'e göre, Nottingham aşısının üretimi de görece kolay olabilir ve ultra düşük sıcaklıklarda saklanmaya ihtiyaç duymayabilir.

Nottingham Üniversitesi'yle işbirliği yapan immünoloji şirketi Scancell'in baş tıbbi yetkilisi Dr. Gillies O’Bryan-Tear, Daily Telegraph'a şunları söyledi:

Bunun muhakkak tüm koronavirüslerin aşısı olacağını iddia etmiyoruz ancak sadece hedeflediği yer itibarıyla bu potansiyeli taşıyor.

Dr. O'Bryan-Tear, klinik deney sürecine sokmanın yüz milyonlarca sterline mal olacağı aşı adayının, büyük bir ilaç şirketinin ortaklığına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Eğer fonlama sağlanırsa, bir yıl içinde geliştirilebilir.

"Eğer bir ortak bulursak diğerlerinin yaptığı kadar hızlı yapmamamız için hiçbir neden yok" diyen Dr. O'Bryan-Tear, Telegraph'a şöyle konuştu:

Tedarik nedeniyle, gelişmekte olan ülkeleri aşılamak mümkün olmadığı için, pandeminin iki veya üç yıl daha süreceğini düşünüyorum. Bu süre zarfında virüs mutasyona uğrayacak, bu nedenle yeni katılımcıların denemede bulunmaları için bolca fırsat var.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU