DSÖ: Afrika'da koronavirüs ölümleri son bir ayda yüzde 40 arttı

Örgütten yapılan açıklamada, kıtada ölümle sonuçlanan vakaların ilerleyen günlerde 100 bini aşmasının beklendiği ifade edildi

Fotoğraf: Reuters (arşiv)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika kıtasında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşanan can kayıplarının son bir ayda hızlıca arttığını bildirdi.

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, son bir ayda Afrika kıtasında Kovid-19'a bağlı 22 bin 300'den fazla ölüm kaydedildiği ve bunun bir önceki ay kayda geçen yaklaşık 16 bin ölümden yüzde 40 daha fazla olduğu aktarıldı.

Can kayıplarının 100 bini aşmasının beklendiği ifade edilen açıklamada, son bir ayda 32 ülkedeki ölümlerde artış yaşandığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, Afrika kıtasında ikinci dalganın Ekim 2020'de başladığı ve 6 Ocak 2021'de zirveye ulaştığı aktarılırken, ikinci dalganın birinciden daha hızlı ve daha ölümcül olduğuna vurgu yapıldı.

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Matshidiso Moeti ise konuya ilişkin şunları kaydetti:

Gördüğümüz artan Kovid-19 ölümleri trajik ama aynı zamanda Afrika'daki sağlık çalışanlarının ve sisteminin tehlikeli şekilde aşırı gerildiğinin de tedirgin edici uyarı işaretleri.

Kıtadaki vaka sayısı 3 milyon 740 bini geçerken, ölü sayısı da 97 bin 401'e çıktı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Afrika'daki koronavirüs mutasyonu

Değerlendirmelere göre, "B.1.351" olarak isimlendirilen koronavirüs mutasyonlarından biri , 2020 yılı Aralık ayında Güney Afrika'da yaz aylarına rağmen yaşanan ikinci dalga sırasında görüldü.

İlk çalışmalar, bu varyantın doğal enfeksiyon ve aşılama sonrası gelişen antikorlar tarafından nötralizasyona karşı dirençli olabileceğini gösterdi, bu mutasyonların tedavi amaçlı kullanılan bazı antikorların etkinliklerini de azalttığı belirlendi.

DSÖ, söz konusu mutasyonun daha hızlı yayılabileceği ve daha ölümcül olabileceği yönünde uyarıda bulunmuştu.

Güney Afrika hükümeti,  mutasyona uğramış koronavirüse karşı etkili olmadığı gerekçesiyle AstraZeneca'dan aldığı aşıların kullanımını durdurmuştu.

Söz konusu mutasyonlu virüs şu ana kadar 30'dan fazla ülkede tespit edildi.
 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU