ABD'de hemşire ve hastanelere milyonlarca sahte maske gönderildi

Uzmanlar nasıl olup da ülke çapında sahte N95 maskelerinin dağıtıldığını anlayamadıklarını söylüyor

ABD'de Kovid-19'la mücadele eden çok sayıda sağlık çalışanı sahte maske kullanmak zorunda kaldı (Reuters)

Yeni yayımlanan haberlere göre, ABD genelinde hastaneler ve sağlık çalışanları koronavirüs pandemisiyle mücadele ederken milyonlarca sahte yüz maskesi aldı. Uzmanlar sahte koruyucu ekipmanın etkinliğini tespit etmek için yoğun çalışma yürütüyor.

NBC News, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarına, 2020'de ABD'ye gönderilen ve Washington eyaletinde en az 40 hastane ve Ohio'daki önde gelen Cleveland Clinic merkezi de dahil büyük hastane ağlarına dağıtılan sahte N95 maskeleri verildiğini bildirdi.

Bazı vakalarda hemşireler maskelerin sahte olduğunu fark etmiş, ama sahte kişisel koruyucu ekipmanı takmaktan başka çareleri olmadığını düşünmüş.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jersey Shore Üniversitesi Tıp Merkezi'nde hemşire ve sendika başkan yardımcısı olan Daniel Hayes, haber kuruluşuna şunları söyledi:

İnsanlar son iki buçuk aydır dehşete düşmüş durumda. Hayatlarını riske attıklarını düşünüyorlar ve giyecek başka hiçbir şeyleri yok.

Washington'daki hastanelerin 1,9 milyon kadar sahte yüz maskesi aldığı ve daha sonra ülke çapında vakalar hızla artarken bu maskelerin sağlık çalışanlarına gönderildiği bildirildi.

O zamandan bu yana devlet hastanesi kuruluşları ve önde gelen sağlık kurumları kasımdan itibaren ön cephedeki personele sahte maske dağıtıldığını kabul etti.

Fakat sahte maskelerin çoğu genelde yeni tip koronavirüsü taşıyan partikülleri filtrelemekte başarısız olurken, yeni yapılan testler sahte kişisel koruyucu ekipmanlardan bazılarının neredeyse ABD hastanelerinde kullanılan N95 yüz maskeleri kadar etkili olduğunu gösterdi.

Sahte yüz maskelerinin etkinliğini değerlendiren kâr amacı gütmeyen tıbbi teknoloji test grubu ECRI'nin mühendislik direktörü Chris Lavanchy, NBC News'e şunları söyledi:

Bu durumu anlamaya çalışırken güçlük çekiyoruz çünkü bu beklediğim kadar kolay anlaşılır bir mesele değil. Sahte olduğunu bildiğimiz diğer maskelere baktım ve genelde korkunç bir performansları var.

Yine de, sahte yüz maskelerinin dağıtımı ülke çapında hastane çalışanları ve araştırmacılar arasında ciddi endişelere sebep oldu. O zamandan bu yana, ABD'de pandemi şiddetini sürdürürken sağlık çalışanlarına nasıl olup da sahte N95 maskeleri gönderildiğini tespit etmek için birkaç soruşturma başlatıldı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yayımlanan günlük takip verilerine göre, ABD'de koronavirüs pandemisi sonucu 466 binden fazla kişi hayatını kaybetti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU