Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: S-400 kararı bir gecede alınmadı

Kalın, ABD ile S-400 gerilimi değerlendirdi, Rusya’nın önemli bir aktör olduğunu söyledi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD ile Türkiye arasındaki S-400 gerilimine ilişkin, "S-400 kararı bir gecede alınmadı. Biz bunu ABD'li mevkidaşlarımıza anlattık" dedi.

Kalın, TRT Haber yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

ABD ile yeni dönemde ilişkileri değerlendiren Kalın Osman Kavala konusunda, “ABD'nin bu yargı sürecine saygı göstermesi gerekir. Devam eden bir süreç var. Dışişleri Bakanlığımız buna gerekli cevabı verdi” dedi.

Biden yönetiminin yeni adımlar atacaklarını söylediğini kaydeden Kalın, “İlk teması geçen hafta ben yaptım ABD tarafıyla. Ortak hareket edebileceğimiz konuları konuştuk. S-400 ve F-35 konularını, FETÖ ve PYD/YPG desteğini de görüştük. CAATSA yaptırımlarını da ele aldık. Bunlar ABD ile ilişkilerimizi geriyor. Bu konular Obama döneminde başladı, Trump döneminde devam etti” diye konuştu.

Kalın S-400 konusuna ilişkin şunları kaydetti:

S-400 kararı bir gecede alınmadı. Biz bunu ABD'li mevkidaşlarımıza anlattık. Bizim S-400 anlaşamasını imzalamamız CAATSA yaptırımlarından yaklaşık 4 ay öncedir. Hukuki açıdan bakılırsa söyledikleri tutarsız oluyor. ABD tarafı bu konuda şimdiye dek herhangi bir müzakereye girmeyeceklerini söyledi. Stratejik fotoğrafı doğru bir presvektifle okuduğumuzda bir mesafe alacağımızı düşünüyoruz. 'Neden Rusya ile böyle bir anlaşma yapıyorsunuz' meselesine dönüştü. Rusya bizim coğrafyamızın önemli bir aktörü. Nasıl ilişki kurduğunuz önemli.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU