Erbakan'dan "ittifak" açıklaması: Sağ partilerin bir araya gelmesi sinerji oluşturabilir

Yeni anayasa konusuna değinen Erbakan, "Yerli, milli, sivil, açık, sarih, inanç, ibadet, fikir özgürlüğünü, her kesimin, insan haklarını garanti altına alacak bir anayasanın yapılması faydalı olacaktır" dedi

Fotoğraf: AA

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinin Zeytinburnu'ndaki İstanbul İl Başkanlığı'nda gündemi değerlendirdi.

Birkaç ay öncesine kadar Millet İttifakı içindeki partilerin de kendi aralarında bir anayasa çalışması yaptığını hatırlatan Erbakan, "AK Parti ve MHP de yapabilir. Bizim önem verdiğimiz husus meclis dışındaki partilerin de toplumun her kesiminin de oturup karşılıklı olarak konuşup müzakere edip, bir milli mutabakat halinde anayasa metnine karar vermesi" dedi.

Yeni anayasa konusunun oturulup müzakere edilmesi gerektiğini vurgulayan Erbakan şöyle devam etti:

30 seneden beri söylenen darbe ürünü mevcut anayasa 20 kere değişiklik yapılmış, yamalı bohçaya dönmüş bir halde. Düzeltilmesi, tamir edilmesi mümkün değil. Dolayısıyla da yerli, milli, sivil, açık, sarih, inanç, ibadet, fikir özgürlüğünü, her kesimin, insan haklarını garanti altına alacak bir anayasanın yapılması faydalı olacaktır. Ancak tabii ki ben yaptım oldu anlayışıyla değil, toplumun bütün kesimlerinin mutabakatıyla bir anayasa çalışması yapılmalıdır. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Önceliğimiz kendi gücümüzle seçimlere girmek"

"İttifak arayışları" konusuyla ilgili gelen bir soruya ise Erbakan, parti olarak önceliklerinin tek başına seçimlere girmek olduğu yanıtını verdi.

Erbakan, "Bugüne kadar ki siyasi tabloya baktığımızda iktidar kanadının çok güçlü bir argüman olarak ortaya koyduğu, 'Efendim bizim dışımızda kim var, işte şu var...' İyi de bunların başında lokomotif olarak CHP var, HDP var. Dolayısıyla bu CHP zihniyetinden millete 50-60 sene hiç hayır gelmedi. Muhafazakar, dindar, inançlı kesime bir sürü sıkıntı yaşattı" ifadelerini kullandı.

"Sağ partilerin bir araya gelmesi bir sinerji oluşturabilir"

HDP'nin terörle özdeşleştiğini söyleyen Erbakan, şöyle devam etti:

Bu CHP'yle, bu HDP'yle bir olduğunuz zaman isterseniz 30 taneniz bir araya gelin, istediğiniz şeyi söyleyin, merhum Erbakan hocamızın tabiriyle; 'Hepsinin üzerine bir macun çekildi' Bunun için de toplumun sağ partiler olarak gördüğü, nitelediği partilerin bir araya gelmesi, bir sinerji oluşturabilecektir diye ifade ettik. Örneğin 1991 seçimlerinde MÇP, İDP ve Refah Partisi'nin yaptığı ittifak sinerji oluşturdu. Bu üç partinin oyları yüzde 13 seviyesindeyken toplam oy yüzde 17 seviyesine çıktı. Bu şekilde benzemezlerin ittifakı tam tersine bir negatif enerji ve algı oluştururken, birbirine yakın partilerin ittifakından bir sinerji oluşması mümkün. Bugüne kadar çeşitli partilerle genel başkan yardımcıları düzeyinde temaslarımız, görüşmelerimiz oldu. En son Demokrat Parti Başkanı Sayın Gültekin Uysal'ın ziyaretinde de sağ olsunlar bir takım konular da görüşüldü. Daha ziyade bir nezaket ziyareti kapsamındaydı. Ancak bundan sonra da tabii biz genel başkanlar düzeyinde de, genel başkan yardımcılar düzeyinde de bu sağ partilerle görüşmelerimize, müzakerelerimize devam edeceğiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU