Maori vekilin direnişi sonuç verdi: Yeni Zelanda parlamentosunda kravat zorunluluğu kalktı

Kravatları "sömürge ilmiği" olarak nitelendiren Waititi, genel kurula "Maorilerin iş kıyafetinin" bir parçası olarak nitelendirdiği bir kolyeyle katılmıştı

Maori siyasetçi Rawiri Waititi takım elbise giydiği kıyafetin üstüne yerli kökenine ait bir kolye takmıştı (Robert Kitchin/Stuff)

Son günlerde kıyafet tartışmalarına sahne olan Yeni Zelanda parlamentosunda kravat takma mecburiyeti kaldırıldı.

Maori Partisi Eşbaşkanı ve parlamenter Rawiri Waititi salı günü kravat takma mecburiyetine karşı çıkarak genel kurul toplantısına "Maorilerin iş kıyafetinin" bir parçası olarak tanımladığı bir kolyeyle katılmıştı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Trevor Mallard ise kolyeyi kravat olarak kabul etmeyeceklerini gerekçe göstererek Waititi'yi genel kuruldan çıkarmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sonrasında gitgide tırmanan gerilimin ardından tartışmalara yol açan uygulamada geri adım atıldı.

Guardian gazetesi, Yeni Zelanda parlamentosunda erkek parlamenterlerin kravat takma zorunluğunun kaldırıldığını aktardı.

Mallard çarşamba günü konuyu tartışmak ve Maori Partisi'nden gelen bir teklifi gündeme almak için düzenlenen içtüzük komitesi toplantısının ardından beklenen yaptı.

Temsilciler Meclisi Başkanı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Komite bu konuda bir fikir birliğine varmamış olsa da üyelerin çoğu, kravatların erkekler için 'uygun iş kıyafeti'nin bir parçası olması şartının kaldırılmasından yana görüş bildirdi. Kravatlar artık ‘uygun iş kıyafeti'nin bir parçası olarak gerekli görülmeyecek.

Salı günü gerçekleştirilen oturuma kravat yerine "pounamu" olarak bilinen yeşil taşlı bir kolyeyle gelen Maori parlamenter Waititi, Meclis Başkanı Mallard tarafından salondan çıkarılmıştı.

Mallard, Waititi'nin boynunda kravat olmadığı sürece konuşma yapamayacağını söylerken, konuşmasını sürdüren Maori ise odadan atılmıştı.

Daha önceki açıklamalarında kravatları "sömürge ilmiği" olarak nitelendiren Waititi, geçen yıl da aynı gerekçelerle salondan çıkarılmıştı.

Öte yandan Başbakan Jacinda Ardern, tartışılacak daha önemli konular olduğunu söyleyerek meseleye olan mesafesini korumakla birlikte "Yeni Zelandalıların kravatları önemsediğini sanmıyorum" demişti.


Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU